De ce e bine să vaccinezi copilul

17 august 2009   Copii

Imunizarea este singura modalitate de a ne proteja împotriva unor boli. Odată imunizaţi, organismul nostru este în stare să lupte împotriva virusurilor cu care vine în contact.

Când se face vaccinarea?

Este bine ca fiecare copil să facă vaccinările la vârsta potrivită. Acest lucru scade riscul efectelor secundare ale unor vaccinuri, care pot să apară ca urmare a nerespectării schemei de vaccinare.

Vaccinările se fac potrivit Programului Naţional de Imunizări. Medicul de familie sau medicul pediatru vă va informa cu privire la data fiecărei imunizări. Majoritatea vaccinurilor se administrează pe cale injectabilă, intramuscular.

Cum acţionează vaccinul?

Vaccinul conţine fragmente mici de microbi (bacterii sau virusuri), care sunt prelucrate astfel încât să nu producă boala, ci să stimuleze sistemul imun să producă anticorpi în cazul în care copilul întră în contact cu microbii.

Posibile efecte adverse

În cele mai multe cazuri, vaccinurile nu au efecte adverse. Se poate întâmpla totuşi să apară o uşoară roşeaţă sau umflătură la locul injectării, care va dispărea de la sine, o stare de uşoară agitaţie, plâns persistent ori febră (între 38 şi 40 de grade Celsius). Foarte rar, copilul poate face alergie la vaccin.

Pentru a fi în siguranţă, informaţi medicul dacă micuţul: - are febră; - a avut reacţii adverse la o altă imunizare; - urmează un tratament medical; - are alergie la ouă; - are tulburări ale sistemului de coagulare sanguină; - suferă de o boală a sistemului imun;

Calendarul vaccinărilor obligatorii şi gratuite (potrivit Ordinului nr. 574 din 07/05/2009 al Ministerului Sănătăţii)

Vacinuri opţionale

Pe lângă vaccinurile obligatorii, există o serie de vaccinuri care pot proteja copilul împotriva unor boli ca: hepatita A, oreion, rubeolă, varicelă, gripă, infecţiile cu Hemophilus influenzae sau Streptococus Pneumoniae (pneumococul). Acestea nu sunt gratuite.

Vaccinul antirubeolic asigură protecţie împotriva rubeolei.

Vaccinul antivaricelos protejează împotriva infecţiei cu virusul varicelo-zosterian care produce varicela, o boala eruptivă contagioasă.

Vaccinul antiurlian asigură protecţie împotriva oreionului.

Vaccinul anti-HPV se poate face la 9-10 ani, dar nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV care pot cauza cancer de col uterin.

Mai multe