De ce apare şi cum se tratează fimoza

21 mai 2010   Copii

Boala poate fi congenitală, poate apărea ca rezultat al unor infecţii locale sau după decalotarea forţată care lezează prepuţul si duce la formarea unor cicatrice. În multe cazuri, băieţii prezintă un grad de fimoză normală, care dispare după vârsta de 2 ani.

Când e cazul să te îngrijorezi?

Prepuţul devine retractil în timp. 50% dintre băieţi au prepuţul retractabil până la vârsta de un an, 90% - până la trei ani şi 99% - până la 17 ani. Despre fimoză se poate vorbi mai ales în cazul adulţilor, dacă erecţia este dureroasă şi contactul sexual devine dificil sau chiar imposibil.

Ce măsuri se impun

Cel care stabileşte opţiunea de tratare a fimozei este chirurgul pediatru. De obicei, se recurge la lărgirea orificiului prepuţial (circumcizie), efectuată de regulă sub anestezie generală.

Este bine de ştiut că la prevenirea afecţiunii contribuie menţinerea unei igiene riguroase. Este bine să eviţi folosirea

produsele cosmetice care conţin alcool sau care au un parfum puternic.

Tratamentul corect

Fimoza se vindecă spontan în adolescenţă. Dacă totuşi observe că glandul este strangulat de prepuţ, du copilul la un specialist. Intrvenţia este simplă şi nu necesită spitalizare. Alte tratamente posibile includ băile antiseptice locale cu ceai de muşetel sau cu betadină de 3-4 ori pe zi, aplicarea unor unguente cu antibiotic sau administrarea orală a unui antibiotic. Se pot folosi şi unguente steroidiene. Aplicarea unguentului are efectul accelerarii procesului de creştere a prepuţului şi duce la retractabilitate spontană.

Mai multe