Cum tratezi enurezisul nocturn la copii?
Enurezisul se referă la scăparea involuntară de urină în timpul somnului. Copilul nu primeşte în timp util semnalele că vezica lui este plină, de aceea nu se trezeşte la timp ca să meargă la baie. Controlul vezicii în timpul nopţii se realizează mai greu şi mai târziu, decât în timpul zilei.
Cauzele apariţiei enurezisului sunt variate. Apare deseori la micii şcolari, datorită noului ritm zilnic căruia trebuie să se adapteze. În unele cazuri, udatul patului se poate datora stresului provocat de o schimbare majoră în viaţa copilului,
Cea mai la îndemână soluţie este reducerea cantităţii de lichide pe care copilul o bea seara şi crearea unei rutine. Astfel, ai grijă ca micuţul să se ducă la baie în mod regulat de-a lungul zilei, precum şi al serii. Încurajează-l să nu reţină urina prea multă vreme.
Mergeţi împreună la baie, înainte de culcare. Nu certa copilul, fii alături de el şi încurajează-l.
Este important ca mersul la toaletă să se facă la intervale regulate, deoarece obiceiul de „a se ţine” poate afecta atât vezica urinară cât şi rinichii copilului.
poate provoca şi probleme psihologice puternice. În astfel de situaţii este nevoie de ajutorul psihologului.
În cazul enurezisului organic trebuie realizată terapia bolii de bază, care poate merge de la tratamentul medical al infecţiilor urinare sau epilepsiei, până la tratamentul chirurgical al malformaţiilor. Enurezisul organic apare în boli ale aparatului urinar şi în cazul unor anomalii ale coloanei vertebrale. Tratamentul medicamentos se iniţiază doar de către medic.
Cel mai rău lucru pe care îl poate face un părinte este să certe copilul şi să ţipe la el atunci când a observat că a udat patul. Reacţiile părintelui pot afecta psihic şi emoţional copilul.