Cum stă copilul cu temele de vacanţă?
Toţi copiii se bucură de cele trei luni magice de vacanţă, când sunt liberi să se joace, să viseze, să uite de şcoală. E bine totuşi să nu uite chiar de tot de teme, fiindcă le va fi greu să se reacomodeze în toamnă. Dacă micuţul tău nu prea are iniţiativă în ceea ce priveşte temele de vacanţă, explică-i de ce e bine să le facă, dar nu-i impune să stea un anumit timp la birou. Unii părinţi aleg variante de convingere cum ar fi "Vor râde toţi de tine că nu mai ştii tabla înmulţirii" sau "Vei ajunge să speli vase, dacă nu continui să studiezi". Alţii îl condiţionează, spunându-i că are voie cu bicicleta doar dacă îşi face temele. În unele cazuri, aceste abordări funcţionează. Poţi să le încerci, dar explică-i mai întâi că temele le face pentru el, nu pentru profesori şi nici pentru părinţi şi că-i va prinde bine studiul din vacanţă când va reîncepe şcoala, fiindcă nu riscă să rămână în urmă.
Mai întâi teme, apoi joacă
Lasă-l să simtă că e vacanţă, să se relaxeze şi să se joace o vreme, fără grija lecţiilor. Cel mai potrivit moment pentru începerea temelor de vacanţă ar fi sfârşitul lunii iulie şi toată luna august. Toate informaţiile îi vor fi proaspete în minte chiar înainte de începerea şcolii. Timpul potrivit pentru teme e în prima parte a zilei, înainte de plecare la plajă sau de plimbarea pe munte. E bine să scrie câte ceva în fiecare zi, dar nu-l forţa, ci ajută-l să-şi găsească un ritm.
Timpul lecţiilor, în funcţie de vârstă
Pentru copiii din clasele 1-4, o jumătate de oră sau trei sferturi de oră în fiecare zi pe perioada vacanţei sunt suficiente pentru teme, iar pentru cei din clasele 5-8, o oră, o oră şi jumătate. După acest interval, atenţia lor scade şi nu se mai pot concentra.
Culegeri, lecturi, spectacole
Îi poţi cumpăra caiete de vacanţă, culegeri, cărţi pe care să le citească sau CD-uri educative. Şi jocurile de societate sunt foarte indicate pentru memorie şi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor, ca şi piesele de teatru, spectacolele pentru copii, atelierele de creativitate, iar activităţile sportive îl menţin în formă şi-l ajută să socializeze cu alţii copii de vârsta lui. Nu trebuie neapărat să scrie la birou în fiecare zi, ci îi poţi "presăra" în program şi aceste activităţi.
Ajută-l doar dacă cere
Când vine momentul temelor, e bine să-l laşi să lucreze singur. Spune-i ce are de făcut, ajută-l, dacă îţi cere acest lucru şi mai verifică-l din când în când. Nu-l obliga să facă mai mult decât poate. Dacă crezi că nu va putea termina ce aţi stabilit împreună, nu insista, fiindcă nu va da randament şi e posibil să nu mai vrea să facă teme niciodată. Dacă e în vacanţă cu verişorii, pot face temele împreună, ca să se ajute reciproc.