Cum recunoşti depresia la copil
Pentru a-ţi ajuta copilul este bine să investighezi cauza atitudinii sale. Poate fi vorba despre implicarea lui în vreun conflict de care încă nu ai aflat, poate fi bolnav, sau supărat pe tine cu un motiv anume. Dar dacă tristeţea lui persistă fără motiv, atunci încearcă să-i fii alături şi să-l ajuţi să depăşească această stare.
Oferă-i atenţia de care are nevoie
Copiii depresivi manifestă o tristeţe persistentă, stări de iritare şi mai ales lipsa de interes pentru orice activitate fie ea şcolară sau recreativă. Dar, cooperarea strânsă dintre părinţi şi profesori poate ajuta copilul să se reintegreze în colectivitate şi să îşi recâştige echilibrul emoţional. Prin urmare, ai tot timpul în vedere faptul că cel mai mare ajutor pe care îl poate primi copilul vine din partea voastră, a părinţilor. El trebuie să ştie că oricând poate apela la voi pentru orice problemă pe care o poate întâmpina . În plus, trebuie să vă arătaţi disponibilitatea de a petrece timp împreună cu copilul, pentru a-l ajuta la teme sau pentru a vă juca.
Insomnia, printre primele simptome
Orice reducere a timpului de odihnă afectează creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor. De altfel, tulburările legate de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite sau insomnia, pot fi semne ale instalării unei afecţiuni de ordin psihic, cum ar fi o depresie sau o tulburare bipolară. Somnambulismul, precum şi somnul cu coşmaruri pot fi la rândul lor simptome ale depresiei la copil.
Nu ingora “durerile de burtă”
Specialiştii atrag atenţia că depresia la copii poate avea manifestări fizice uşor de confundat cu simptomele unei răceli sau indigestii. Aşadar, părinţii trebuie să fie atenţi atunci când copilul acuză dureri de cap sau abdominale ori stări de „rău" inexplicabile. În general, majoritatea acestor stări nu au cauze evidente, copiii urmărind de fapt să beneficieze de mai multă atenţie. Pentru a confirma o depresie, trebuie să mergeţi la un psihoterapeut împreună cu copilul.
Consecinţele, mai grave decât la adult
Depresia la copii este o boală foarte serioasă, care poate avea consecinţe mult mai grave decât la adulţi fiindcă cei mici nu au capacitatea pe care o au adulţii de a-şi exprima emoţiile şi acest lucru îi face mult mai vulnerabili. Dacă părinţii sau cei care le sunt aproape nu au capacitatea de a observa din timp stările depresive, acestea vor degenera în probleme grave de comunicare şi de integrareşi pot conduce chiar şi la suicid.