Cum îl fereşti de accidentele casnice
Ia toate măsurile de siguranţă
De cele mai multe ori, copiii se accidentează din cauza firii lor curioase şi a lipsei de experienţă. Vrând să descopere lucruri noi şi înclinat să se joace cu tot ce întâlneşte în cale, dă peste tot felul de situaţii neprevăzute, cărora nu ştie cum să le facă faţă. De aceea, trebuie să te asiguri că ai făcut tot posibilul să elimini riscurile de accidentare.
Supraveghează-l
Paza bună trece primejdia rea. Nimic mai adevărat, mai ales când vine vorba de copilul tău, căci cele mai multe accidente se petrec atunci când micuţul nu este supravegheat. Din fericire, majoritatea accidentelor casnice pot fi evitate.
Fiţi pregătiţi în caz de accident
Din păcate, oricâte măsuri de protecţie ai lua, este posibil ca accidentele să se producă. În aceste cazuri, este important să nu intri în panică. Dacă este grav, sună la 112 şi, până ajunge salvarea, fă ceea ce ţi se spune. O trusă de prim ajutor, care poate fi cumpărată de la farmacie, îţi va fi de folos în cazul accidentelor. Aceasta trebuie să conţină: bandaje sterile, dezinfectant, plasturi, spray pentru arsuri şi analgezice. Verifică valabilitatea lor la fiecare şase luni.
Repetă-i regulile
Explică-i mereu ce ar putea păţi în diferite situaţii, pentru că numai aşa va învăţa, dar nu te aştepta ca un copil mai mic de trei ani să reţină din prima tot ce-i zici. Spune-i ce i s-ar putea întâmpla dacă nu ascultă: „Nu alerga prin casă, te poţi lovi de mobilă”, „Nu te apropia de cratiţa aceea, este fierbinte”. Dacă îl laşi cu altcineva, aplică aceleaşi reguli şi roagă-i pe apropiaţi să ţină cont de ele.
Ţine-l departe de pericole!
Statistic, căzăturile şi arsurile sunt cele mai frecvente accidente. O podea alunecoasă, fierul de călcat încins lăsat la îndemâna lui sau farfuria cu supă pusă să se răcească pe masa din bucătărie sunt tot atâtea ocazii de se răni. Iată cum poţi preveni incidentele neplăcute:
Medicamente. Păstrează toate medicamentele într-un loc la care el nu poate ajunge, cum ar fi un dulăpior încuiat cu cheia.
Produse chimice. Detergenţii şi produsele pentru curăţenie trebuie ţinute în ambalajul original. Locul în care le depozitezi trebuie să fie încuiat.
Jucăriile. Orice obiect cu muchii ascuţite poate reprezenta un pericol, chiar dacă este vorba despre o jucărie.
Ustensile de bucătărie. Ţine cuţitele şi foarfecele în sertare încuiate. Pungile de plastic, cablurile şi sforile trebuie ţinute în locuri la care el nu are acces.
Surse de încălzire. Aragazul, soba sau caloriferul îl atrag ca un magnet. Scoate butoanele aragazului, pentru ca micuţul să nu le poată răsuci.
Scări şi podea. Pentru ca podelele să nu fie alunecoase, acoperă-le cu un covor.
Mobilier. Fixează rafturile de pereţi, pentru a preveni accidentele în cazul în care cel mic se va căţăra.
Ferestre şi uşa de la balcon. Asigură-te că nu le poate deschide şi nu se poate strecura afară. Prize şi prelungitoare. Prizele nefolosite trebuie acoperite cu o mască de protecţie. Izolează şi ascunde firele electrice.