Cum îl ajuţi pe copil să-şi dezvolte limbajul

19 iunie 2015   Copii

Primele săptămâni: Vorbeşte-i!

Constaţi că într-un fel plânge bebeluşul când îi e foame, şi într-altul când e plictisit sau când se alintă. Nu poate încă articula silabe sau cuvinte, pentru că organele vorbirii nu au ajuns la maturitate. În schimb, mititelul recunoaşte cu uşurinţă vocea părinţilor.

Ce faci:

-Este indicat să îi vorbeşti cât mai mult. Studiile arată că micuţul tău procesează neobosit mesajele vocale pe care i le transmiţi. Iniţiază-l şi în formele de comunicare nonverbală - privirea, gesturile, expresiile feţei, care sunt suporturi importante ale vorbirii. Primele luni: Încurajează-l!

Bebeluşul tău scoate acum sunete pe durata unei expiraţii, un soi de suspin vocal. Modulaţiile sonore se datorează suflului care capătă forţă.

-Încurajează-i manifestările şi răspunde-i! Poţi să foloseşti acel „limbaj de alint“, în tonuri duios-melodioase, pe care orice mămică o adoptă instinctiv când se adresează puiului ei.

Micuţul tău emite interminabile combinaţii de „ma-ma”, „ba-ba-ba” sau „ta-ta”, care te umplu de mândrie. De fapt, se antrenează să-şi folosească limba corect, să-şi controleze laringele, faringele şi mişcarea buzelor.

Este capabil să recunoască unele cuvintele familiare. În plus, deduce semnificaţia unui mesaj bazându-se pe context. Spre exemplu, dacă îi spui cu un ton vesel „Mergem în parc!“, în timp ce îi arăţi căruciorul, micuţul o să dea imediat din mânuţe!

- Dacă vedeţi un căţeluş pe stradă, comentează cu intonaţie: „Căţelul face ham-ham“. Adoptă o mimică adecvată, indică-i obiectele la care te referi. Evită să vorbeşti stâlcit, în „limbajul bebeluşilor“.

Primele cuvinte

Spre vârsta de 12-18 luni, copilul articulează primele cuvinte. Peste 4-5 luni, ai să constaţi că prichindelul şi-a alcătuit deja un mic vocabular. Poate să înţeleagă chiar şi cuvinte rupte din context.

Ce faci:

-Corectează-l subtil atunci când nu pronunţă bine cuvintele. Spune „uţa“ când vrea să se dea huţa în leagăn? Reformulează la modul: „Da, dragul meu, vrei să te dai huţa!“.

-Dacă îl vezi jucându-se şi vorbind singur, lasă-l să continue. Cuvintele rostite cu glas tare îl ajută şi să-şi formuleze gândurile.

E vremea când prichindelul tău e în stare să reţină între 4 şi 10 cuvinte noi pe zi. Cunoaşte numele animăluţelor preferate, ştie să numere până la 5. Este în stare să asocieze 2 termeni pentru a construi propoziţii scurte.

-Diversifică vocabularul: în loc să-i spui „o maşină“, intră în detalii: „un tractor“, „o ambulanţă“. Profită de orice ocazie pentru a denumi obiectele nou ivite în peisaj.

-Vorbeşte-i în fraze întregi. În loc de „Un căţel!”, spune-i „Uite cum aleargă căţeluşul alb!”.

Începând cu vârsta de 3 ani, frazele lui sunt din ce în ce mai complexe. În afară de substantive şi verbe foloseşte articole, pronume, adjective. Începe să stăpânească reperele temporale (ieri, azi, mâine).

Din punct de vedere al capacităţii de a articula cuvinte, micuţul de 5-6 ani poate să producă toate sunetele limbii materne, chiar şi cele mai dificile, care îi mobilizează vârful limbii şi necesită rotunjirea buzelor. Pentru că limbajul este o minunată „jucărie”, copilul are tendinţa de a vorbi mult, continuu, având nevoie de un partener care să-l asculte şi să-i dea replica!

- Chiar dacă eşti ocupată sau obosită, găseşte-ţi timp să stai de vorbă cu copilul tău.

- Comentaţi împreună poveştile pe care i le citeşti. Pune-l să explice ilustraţiile.

- Dacă micuţul tău a împlinit 4 ani şi continuă să aibă pronunţie defectuoasă, du-l la logoped.

Mai multe