Copilul tău este răsfăţat?

24 aprilie 2015   Copii

Este un lucru bine ştiut că un copil trebuie să se simtă iubit de familia sa. Nu confunda însă această iubire cu alintul excesiv. Satisfăcându-i copilului toate dorinţele şi devenind complice mofturilor lui nu faci decât să îi alimentezi răsfăţul. Astfel, el va deveni un mic manipulator, obişnuit să obţină întotdeauna tot ceea ce îşi doreşte.

Unde greşesc părinţii

Părinţii prea îngăduitori tind să le acorde copiilor prea multe privilegii. Din dorinţa de a nu-i auzi plângând sau ripostând, ei le fac toate voile. Unii părinţi au falsa impresie că, pentru a fi fericit, copilul trebuie copleşit cu cadouri şi atenţii. Dacă un copil primeşte întotdeauna bani de la ai săi, el consideră că i se cuvin de drept şi că nu trebuie să facă nimic pentru a-i obţine. Pe de altă parte, părinţii ocupaţi cred că recompensele nemeritate compensează timpul pe care ar fi fost normal să îl petreacă alături de copil.

Fii ferm în deciziile tale

Este bine să ştii că, până la vârsta de trei ani, comportamentul copilului este predominat de exprimarea unor dorinţe şi emoţii. Dacă insistă să obţină un obiect anume, despre care crezi că e nepotrivit pentru el, inventează o poveste şi distrage-i atenţia de la el prin mici jocuri. După trei ani, vorbeşte cu el şi întreabă-l de ce îşi doreşte cu ardoare un lucru. Dacă acest lucru nu este posibil, explică-i de ce nu poate obţine ceea ce vrea, fii ferm, însă nu confunda fermitatea cu agresivitatea.

Nu exagera cu laudele

Copilul are nevoie să fie apreciat atunci când face un lucru bun. Însă supraevaluările gen „cel mai cuminte” sau „cel mai deştept” îi vor induce ideea că el este centrul universului şi îi pot crea o falsă imagine despre propria persoană. Este posibil să devină dependent de aprecieri şi astfel, nu va duce la îndeplinire unele sarcini decât dacă va fi în permanenţă lăudat.

Trasează-i limite

Atunci când îi spui „nu”, fă-l şi pe el să înţeleagă motivul pentru care nu are voie să facă acel lucru. Există unele reguli care nu trebuie „negociate” cu copilul. De exemplu, el trebuie să respecte regulile de bună purtare faţă de ceilalţi. Însă, ţine cont de părerea lui atunci când îşi doreşte o anume jucărie sau când vrea să se îmbrace cu o anumită haină.

Nu-l „scuti” de responsabilităţi

Pe măsură ce creşte, copilul trebuie să îşi asume unele responsabilităţi. De aceea, implică-l în unele treburi casnice şi ia-l să te ajute la cumpărături. De asemenea, fă-l să înţeleagă că este firesc să îşi asume greşelile, altfel va crede că este normal să dea vina pe ceilalţi. Este bine ca el să considere că trebuie să „muncească” pentru a merita ceva. Astfel, notele bune la şcoală pot fi răsplătite cu mici atenţii, iar faptele rele, pedepsite.

Ce faci atunci când plânge?

Nu ţipa la el atunci când are o criză de plâns; nu vei face decât să îi amplifici criza. De asemenea, nu te lăsa manipulată de ţipetele lui. Astfel, va învăţa că plânsul nu îl ajută să îşi atingă scopul. Aşteaptă mai întâi să se liniştească, după care vorbeşte-i cu calm.

Cum recunoşti un copil răsfăţat?

- nu ţine cont de sfaturile părinţilor

- nu ascultă atunci când îi ceri să facă un lucru

- protestează faţă de orice şi de oricine

- insistă să facă ce şi numai cum vrea el

- ţipă atunci când nu obţine ce doreşte

- vrea să fie mereu în centrul atenţiei

Mai multe