Copilul meu are varicelă

28 decembrie 2010   Copii

Cunoscută popular sub denumirea de vărsat de vânt, varicela este o boală specifică copilăriei. Adulţii însă devin vulnerabil în faţa virusului doar dacă în copilărie nu au făcut vaccinul R.O.R (contra rujeolei, oreionului şi rubeolei). Vărsatul de vânt se manifestă sub forma unei erupţii ce apare la suprafaţa pielii şi care se extinde treptat. În fazele de început, apar vezicule roşiatice la nivelul feţei şi trunchiului, care, ulterior, se extind pe întreg corpul. De asemenea, în unele cazuri, veziculele pot apărea şi în interiorul gurii sau în urechi.

Este deosebit de contagioasă

Varicela este produsă de virusul varicelo- zosterian, care se transmite pe cale aeriană. Prin urmare, bolnavul trebuie să evite contactul cu cei din jurul său cel puţin o săptămână. Aceasta deoarece perioada contagioasă a varicelei începe la două zile după apariţia veziculelor şi se încheie în momentul în care acestea se usucă. Tratamentul se administrează la domiciliu şi constă în aplicarea de soluţii menite să grăbească uscarea veziculelor şi să prevină mâncărimea. În ciuda senzaţiei permanente de mâncărime, bubiţele nu trebuie rupte, deoarece se pot infecta. În acest sens, se va folosi betadină, alcool mentolat, calamină.

Nu se administrează antibiotice

Varicela nu se tratează cu antibiotice, deoarece este produsă de un virus. În schimb, dacă apar febra sau stările de vomă, se recomandă administrarea unui analgezic uşor. Se poate administra orice calmant cu excepţia aspirinei, deoarece studiile au arătat că aceasta favorizează apariţia sindromului Reye. De asemenea, pe perioada bolii, se vor evita băile. Corpul se poate tampona uşor cu o cârpă înmuiată în apă caldă cu săpun. Deoarece veziculele pot să apară şi în interiorul gurii, se vor evita alimentele acide sau cele prea sărate.

-Vărsatul de vânt durează între 7 şi 10 zile la copii, însă în cazul adulţilor poate dura mai mult.

-Copilul care face vărsat de vânt dobândeşte imunitate pe viaţă împotriva virusului, însă la vârsta adultă se poate îmbolnăvi de Zona Zoster.

-Imunitatea împotriva virusului varicelei se poate obţine doar cu ajutorul vaccinului R.O.R. care se administrează injectabil după vârsta de un an. Însă se mai poate face şi în jurul vârstei de 12 ani.

-Şi copiii care au făcut vaccinul împotriva varicelei pot dezvolta boala, însă erupţiile cutanate sunt mai reduse.

Mai multe