Centrul unde copiii învaţă să comunice

12 noiembrie 2011   Copii

Autismul, sindromul Down, tetrapareza spastică sunt afecţiuni care necesită ore întregi de terapie. Zilnic.

Ani buni de tratament, fără pauză, pentru ca micuţul să poată învăţa gesturi care, altfel, ar trebui să devină reflexe după primul an de viaţă.

În timp, cu tratamentul potrivit, o parte din copiii cu astfel de tulburări devin independenţi: pot merge şi mânca fără ajutor, iar unii pot chiar lucra.

Mulţi părinţi cu un copil cu probleme neurologice caută informaţii pe forumuri, în paralel cu sfaturile medicului.

De multe ori, aşa cum se întâmplă în cazul copiilor cu sindroame rare, nici măcar medicii nu ştiu să-i îndrume spre un terapeut bun.

Şi mai există o problemă: banii. Terapiile care îi ajută pe copiii cu astfel de tulburări să meargă, să relaţio­neze ori să comunice sunt scumpe.

Un singur tip de tratament poate duce şi la câteva sute de lei pe săptămână… Şi, de regulă, este nevoie să se combine mai multe tipuri de terapii.

Aşa că este de preferat un centru care include mai multe tratamente şi cu un preţ integrat.

PECS, terapia prin pictograme

Şi Alina, cititoarea noastră, s-a lovit de toate aceste probleme. Şi a găsit, la intrare în Bucureşti, un centru „unde terapeuţii fac lucruri extraordinare”, ne-a mărturisit.

Îndrumaţi de Alina, am ajuns la Asociaţia „Don Orione” din Voluntari. E un centru al unei asociaţii catolice non profit din Italia.

Cu biserică catolică în curte, cu o clădire imensă şi un ţarc în spate pentru animale. Pentru că la acest centru se face terapie cu… măgari.

Terapia cu măgari îi stimulează pe cei mici şi la nivel muscular, şi emotiv

Adică onoterapie. Sunt înregistraţi peste 60 de bătrâni şi 18 copii cu probleme, fără părinţi sau abandonaţi.

Zilnic, aici vin alţi copii aduşi de părinţi pentru şedinţele regulate de kinetoterapie, de meloterapie (terapia prin muzică) ori de hidromasaj.

„În fiecare dimineaţă, copiii sunt plimbaţi cu măgăruşii. Astfel, sunt stimulaţi şi la nivel muscular, cât şi emotiv”, ne-a spus Lili Covaci, terapeut şi consultant PECS.

Adică o terapie specifică pentru copiii cu dizabilităţi de dezvoltare (inclusiv pentru cei cu autism). Rezultate, după un an de tratament

Lili este singurul terapeut din ţară specializat chiar în SUA, la centrul celui care a inventat PECS.

În centrul din Voluntari, sunt 18 copii orfani sau părăsiţi de părinţi

„Este vorba despre un sistem de comunicare prin schimbul de pictograme. Prin această terapie, copilul este învăţat să iniţieze comunicarea ori să ceară lucruri cu ajutorul pictogramelor. După un an şi jumătate de terapie, copilul achiziţionează limbaj în faza a patra”, ne-a explicat Lili.

Faza a patra? Teoretic, în cadrul programului, copilul trece prin şase faze: prima dată, se face schimb efectiv de pictograme. Am aflat că în faza IV se lucrează la structura propoziţiei, atribute şi la extinderea structurii propoziţiei.

Anca, de 2 ani şi jumătate, are sindrom Down şi a învăţat să comunice în doar câteva luni de tratament

Şi este vorba despre copiii care, înainte de începerea terapiei, nu puteau comunica în niciun fel. În faza V, copilul răspunde la întrebări.

Iar faza VI este denumită sugestiv: Comentariul. Iar acest gen de terapie poate fi început cât mai devreme, din momentul în care copilul poate coopera cât de cât.

INFO: Tulburările de dezvoltare devin din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor. Cauzele pot fi genetice, dar pot ţine şi de mediu.

Mai multe