Cele mai sănătoase cereale pentru copii
În diferite combinaţii, cerealele se numără printre primele alimente pe care le consumă cel mic la începutul perioadei de diversificare. Când vine vorba de alegerea lor, important este ca părintele să ţină cont de sfaturile medicului pediatru, de hrănirea sân, dar şi de sensibilitatea digestivă a celui mic, cum este şi cazul intoleranţei la gluten.
Cele mai sănătoase cereale pentru copii – pe bază de orez
Dintre tipurile de cereale, cele pe bază de orez sunt printre primele pe care medicul peditru le recomandă mămicilor (de regulă în perioada 4-6 luni). Îmbogăţite cu fier (în cele mai multe din cazuri), acest tip de cereale sunt uşor digerabile, ceea ce scade riscul de apariţie a problemelor stomacale.
Un alt beneficiu al cerealelor pe bază de orez este faptul că nu conţin gluten. Deşi sunt o bună sursă de proteine, aceste cereale conţin mai puţin calciu, vitamina B3 şi acid folic, vitamine şi minerale de care au nevoie cei mici în această perioadă.
Cele mai sănătoase cereale pentru copii – pe bază de ovăz
O sursă excelentă de fibre de care are nevoie copilul sunt cerealele pe bază de ovăz. Incluse în dieta celui mic, acestea îi oferă calciul şi proteinele necesare, dar şi o cantitate suficientă de fier şi de zinc.
Indicat este să se ceară sfatul medicului pediatru înainte de introducerea acestui tip de cereale în alimentaţia bebeluşului, de regulă ele fiind indicate în jurul vârstei de 6 luni.
Pe lângă cantitatea mare de fibre din conţinut, celalele pe bază de ovăz sunt o sursă bună de antioxidanţi, ceea ce ajută la reducerea riscul de apariţie a problemelor cardiace şi nu numai.
Cele mai sănătoase cereale pentru copii - pe bază de mei
O bună sursă de vitamina B pentru cel mic sunt cerealele pe bază de mei. Ele conţin multe proteine, dar şi potasiu, fosfor, magneziu si fier. De asemenea, meiul nu conţine gluten, ceea ce este un mare beneficiu pentru copiii care au sensibilitate digestivă.
Spre deosebire de celelalte tipuri de cereale, cele cu mei sunt recomandate să fie introduse în dieta celui mic în perioada 6-8 luni. Înainte de a face această schimbarea, important este ca mamele să ceară şi sfatul medicului pediatru.
Cele mai sănătoase cereale pentru copii - pe bază de quinoa
Originare din America de Sud, boabele mici şi aromate de quinoa se numără printre cerealele care aduc beneficii sănătăţii celor mici. Deşi este considerată o semi-cereală, quinoa este apreciată pentru valoarea ei nutriţională.
În timp ce proteinele din conţinut sunt un bun ajutor pentru dezvoltarea musculară a copilului, fibrele, mineralele (potasiu, magneziu, fosfor, fier si zinc) şi vitaminele (vitamina B3 si B9) favorizează dezvoltarea armonioasă a celui mic. Ele sunt recomandate să fie incluse în alimentaţie în jurul vârstei de 8 luni.
INFO: Important este ca părinţii să verifice eticheta cerealelor pe care le cumpără. Multe dintre sortimentele de cereale conţin o cantitate prea mare de zahăr.