Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

25 iulie 2016   Copii

În ciuda percepţiei potrivit căreia păduchii apar numai la cei cu igienă precară, pediculoza, cum mai este numită totalitatea manifestărilor provocate de infestarea cu păduchi, afectează toate păturile sociale.

Aceste insecte minuscule, de culoare gri, se prind de păr, în zona cefei şi în spatele urechii, având membrele adaptate pentru a se putea agăţa, hrănindu-se cu sângele gazdei. Femela păduche depune până la 10 ouă zilnic, iar acestea eclozează după 8 zile, devenind apoi vizibile şi uşor de îndepărtat.

Se transmit prin contact direct

Mulţi cred ca păduchii sar sau zboară şi se agaţă de firele de păr ale unei noi gazde, ceea ce nu este deloc ceea ce se petrece în realitate.

„Transmiterea infecţiei se realizează prin contactul direct cu părul unei persoane infectate. Există controverse privind transmiterea prin intermediul obiectelor de igienă – perie de păr, prosop, lenjerie de pat – multe studii susţinând puţin probabilă contaminarea pe aceste căi, întrucât un păduche aflat în afara scalpului poate trăi o perioadă scurtă de timp“, precizează medicul specialist pediatru Irina Costache.

Totuşi, este mai bine ca fiecare copil să fie deprins cu regulile de igienă şi să aibă propriile obiecte de îngrijire personală la grădiniţă şi la şcoală.

Când să apelezi la medic

De cele mai multe ori, la debutul infectării nu apar simprome. Treptat, după câteva săptămâni în decursul cărora păduchii au devenit numeroşi, copilul suferă din cauza mâncărimilor şi a disconfortului creat de leziunile de la nivelul scalpului.

Se pot observa o înroşire şi o creştere a sensibilităţii acestuia. În plus, pediculoza perturbă somnul copilului, deoarece păduchii sunt mai activi noaptea. Uneori, infestarea duce şi la febră, iritabilitate. Aceste semne ar trebui să te convingă să te adresezi unui medic.

„Nu există nicio analiză specială de diagnosticare a pediculozei. Este de ajuns să se facă o simplă examinare cu ochiul liber. Pentru evidenţierea păduchilor vii se foloseşte un pieptăn cu dinţi fini, umezit“, indică pediatrul Irina Costache. Odată pus diagnosticul de pediculoză, este bine ca părintele să anunţe la creşă, grădiniţă sau şcoală, după caz, pentru a fi prevenită infectarea celorlalţi copii.

Info

Dacă simptomele nu dispar nici după aplicarea tratamentului, este necesară o nouă vizită la medic, pentru schimbarea acestuia.

Cum se aplică tratamentul

Pentru îndepărtarea păduchilor şi a ouălor, medicul sau farmacistul recomandă pieptănarea regulată a părului şi terapiile chimice cu acţiune locală pe bază de permetrină, malathion, alcool benzilic, ivermectină.

Aceste produse se aplică potrivit prospectului, uneori pe părul uscat, de preferat în chiuvetă, pentru a nu atinge pielea corpului. Dacă se foloseşte pe părul ud, este bine ca apa să fie călduţă, ca să fie prevenită vasodilataţia, care creşte absorbţia substanţei chimice din produs.Pediatrul Irina Costache atrage atenţia asupra şamponului pe bază de organoclorine: „Acesta a fost asociat cu efecte adverse neurologice majore – convulsii sau chiar deces. Medicamentul este interzis în SUA, dar se comercializează în continuare în Europa. Ar trebui folosit doar ca un al doilea tratament la pacienţii care nu pot tolera alte terapii sau cu eşecuri în tratamente anteriore contra păduchilor sau scabiei. Pe de altă parte, dimeticona este utilizată pe scară largă în Europa şi l-am regăsit în numeroase produse dedicate, comercializate la noi. Este un non-pesticid, pe bază de silicon şi se crede că acţionează prin acoperirea păduchilor şi afectarea capacităţii lor de a gestiona apa“.

Atenţie!

Uleiul de măsline, untul, petrolul, benzina sunt deseori folosite contra păduchilor, dar sunt parţial eficiente şi inflamabile.

Sfatul specialistului

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru Policlinica Regina Maria Lujerului, Bucureşti

Metoda clasică, prin pieptănare, ca şi metodă unică, are rezultate modeste. Sunt necesare sesiuni numeroase la fiecare 2-3 zile, chiar şi după 2 săptamani de la găsirea ultimului păduche. Oţetul nu are eficienţă dovedită clinic. Cel mai important aspect în gestionarea unei astfel de situaţii de către părinţii unui copil infestastat cu păduchi este aplicarea măsurilor corecte. Acestea includ şedinţe repetate de pieptănare şi eliminarea lindenilor (n.r. ouăle păduchilor), aplicarea tratamentelor special dedicate pe care le pot procura din farmacii, nicidecum benzină sau kerosen, spălarea lenjeriilor şi aplicarea soluţiilor utilizate în prevenţie de către toţi membrii familiei.

Mai multe