Ce presupune operaţia de polipi

26 martie 2015   Copii

Vegetaţiile adenoide, patologie cunoscută în popor şi sub denumirea de ,,polipi'', reprezintă dezvoltarea excesivă a amigdalei lui Luschka de la nivelul rinofaringelui. Din cauza amplasării acesteia în zona anatomică situată în spatele nasului, problema se manifestă frecvent printr-o respiraţie nazală deficitară.

Cei mai afectaţi de adenoidită sunt copiii cu vârste între 3 şi 7 ani. Amigdala lui Luschka involuează în intervalul 12-15 ani.

Astfel, dacă observi următoarele manifestări la copilul tău, este indicat consultul unui medic specialist ORL pentru stabilirea unui diagnostic precis: respiraţie dificilă, sforăit în timpul somnului, secreţii nazale frecvente, otite frecvente, senzaţie de nas înfundat, dificultatea de a respira sau voce nazonată (timbrul vocii este modificat).

Operaţia de polipi reprezintă una dintre alternative la tratamentul pentru înlăturarea polipilor. Operaţia este recomandată doar copiilor peste 3 ani, operaţia realizându-se în cazuri excepţionale înainte de această vârstă.

Operaţia de extirpare a polipilor este o intervenţie relativ uşoară, cu o durată de 15-30 de minute, însă se poate prelungi, în funcţie de caz. Copilul este anesteziat şi nu va simţi durere.

Ce presupune operaţia de polipi: înainte de operaţie

- Trebuie să informaţi medicul dacă cel mic este alergic la antibiotice sau orice alt fel de medicamente sau dacă urmează un tratament medicamentos. Dacă copilul este răcit, operaţia va fi amânată.

- Vor fi efectuate analizele de sânge obligatorii înainte de operaţie: hemoleucograma, coagulogramă şi VSH.

- În dimineaţa recoltării analizelor de sânge, copilul nu trebuie să mănânce şi să bea nimic.

Ce presupune operaţia de polipi: intervenţia chirurgicală

- Înainte de operaţie, copilul nu are voie să mănânce şi să bea nimic.

- De obicei, intervenţia durează între 15 şi 30 de minute.

- Operaţia constă în eliminarea polipilor.

- Copilul va fi anesteaziat total şi va fi trezit după încheierea operaţiei.

Ce presupune operaţia de polipi: după operaţie

- Copilul va rămâne în repaus la pat, culcat pe o parte. El va trebui să scuipe într-o tăviţă ceea ce se acumulează în cavitatea bucală (sânge, salivă).

- După ce trece efectul anesteziei, copilul poate resimţi dureri locale de mică intensitate, care pot persista până la câteva ore.

În ceea ce priveşte alimentaţia, se vor consuma mese uşoare (începând de seara), necondimentate, la temperatura camerei. De asemenea, se vor evita băuturile acidulate sau sucurile din citrice timp de trei zile de la operaţie.

În cel mult două zile, durerile se vor diminua (acestea se pot ameliora cu analgezice). Copilul trebuie să evite efortul fizic, băile fierbinţi şi infecţiile respiratorii.

Vindecarea are loc, în medie, după aproximativ 5-7 zile, iar controlul postoperator trebuie efectuat după 10-14 zile. De asemenea, în cazul în care apar sângerări, copilul trebuie dus de urgenţă la medic. În unele cazuri, intervenţia trebuie repetata după 1-2 ani dacă vegetaţiile adenoide se refac, redevenind obstructive.

Totodată, pe lângă intervenţia chirurgicală clasică de eliminare a polipilor, au apărut metode moderne de extirpare a acestora, cu dureri postoperatorii minime şi sângerări cu mult diminuate. De asemenea, riscul de infecţie este mai scăzut.

Metoda presupune folosirea radiofrecvenţei bipolare: intervenţia se face cu un electrod încins la 65 de grade Celsius, care topeşte polipii. În timpul topirii ţesuturilor, medicul are posibilitatea să cureţe plaga cu ser fiziologic, dar şi să aspire secreţiile.

Ce presupune operaţia de polipi: costuri

O sumă între 250 şi 500 lei pentru doctorul care operează, în funcţie de gravitate şi complexitate, este cea mai frecvent întâlnită la părinţii care şi-au operat copiii de polipi. Iar pentru medicul anestezist o sumă între 100 şi 200 lei.

Dacă optaţi pentru o clinică privată este bine să ştiţi că preţurile pentru astfel de intervenţii încep de la 1.000 lei.

Mai multe