Ce nu ştiai despre diabetul zaharat de tip II la copii

24 octombrie 2013   Copii

De obicei, diabetul este de tip I insulinodependent şi presupune o atenţie deosebită, pe care părinţii trebuie să o acorde copiilor, dat fiind faptul că cei mici nu au abilităţile necesare pentru a-şi depista şi controla în mod corespunzător boala.

Tratamentul copiilor care suferă de această afecţiune depinde în mare măsură de adulţi, pentru că aceştia le pot oferi îngrijirea necesară.

Din păcate, în ultimii ani este întâlnit şi diabetul de tip II la copii, datorat în principal de obezitatea infantilă. Diabetul zaharat de tip II este o boală cronică, definită de valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul că glucoza nu poate fi utilizată corespunzător de către celulele organismului.

Hormonul numit insulină, secretat de pancreas, este cel care ajută glucoza să pătrundă în celule pentru furnizarea de energie. În cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu acţionează corespunzător pentru a menţine constantă valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenţă.

Atenţie la semne!

Părinţii trebuie să fie atenţi la orice schimbare apărută în viaţa copilului, mai ales că semnele diabetului zaharat sunt extrem de vizibile. Cel mai adesea, boala debutează agresiv prin scădere bruscă în greutate, chiar şi 10-15 kilograme în numai 2 săptămâni, prin senzaţie de sete marcantă – copilul ajungând să bea 5-6 litri de apă zilnic. De asemenea, apar urinări frecvente sau chiar comă hiperglicemică în cele mai grave cazuri.

, a declarat Adriana Dumitrescu, medic primar nutriţie în cadrul Clinicii Sanamed, Centru de Excelenţă în monitorizarea şi tratamentul diabetului, Bucureşti.

Care sunt factorii de risc

Apariţia diabetului zaharat tip II la copii este favorizată de prezenţa anumitor factori de risc, cum ar fi indicele masei corporale (IMC) care depăşeşte 85, dezvoltarea acestei boli de către rudele de grad 1 sau 2, prezenţa diabetului zaharat sau a diabetului gestaţional la mamă.

Nu în ultimul rând, existenţa unor semne clinice de insulinorezistenţă, cum ar fi obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, chisturile overiene, sunt alţi factori care cresc şansele copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Se poate preveni

În ceea ce priveşte prevenţia diabetului zaharat tip II la copii, părinţii trebuie să se implice activ în viaţa copilului, menţinând greutatea optimă a acestuia şi asigurându-i o alimentaţie corectă, variată, adaptată necesarului caloric conform vârstei. De asemenea, trebuie încurajate hobby-urile active, activităţile pecum mersul pe bicicletă, alergatul, înotul etc. În plus, dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru a lua măsurile necesare.

Tratament, pentru tot restul vieţii

Părinţii trebuie să îşi asume faptul că tratamentul diabetului zaharat de tip II nu este un angajament de moment, ci pentru tot restul vieţii. De aceea copilul diagnosticat cu diabet zaharat tip II trebuie să se adreseze împreună cu familia medicului specialist de diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru managementul acestei afecţiuni. Un plan de alimentaţie corectă şi echilibrată este absolut necesar pentru obţinerea unei greutăţi optime şi a unei glicemii cât mai apropiate de cea normală.

Mai multe