Ce ne facem cu oxiurii? Cauze, simptome, tratament pentru oxiuroză
Oxiuroza sau enterobiaza este una dintre cele mai frecvente parazitoze (hemintioze digestive) şi apare frecvent şi la sugari. Oxiurii (enterobius vermicularis) sunt viermi albi, minusculi, cu lungimea variind între 9 şi 12 mm, în cazul femelei, şi de circa 3 – 5 mm în cazul masculilor.
Viermii trăiesc în intestine şi migrează spre exteriorul anusului unde femelele îşi depun ouăle. Acest lucru duce în general la apariţia unei mâncărimi puternice în zona anusului, dar şi în zona vaginului şi a vulvei la fetiţe.
Uneori, viermii adulţi pot fi reperaţi cu ochiul liber. Copilul infestat îşi contaminează foarte uşor anturajul prin contactul cu degetele murdare. Pentru că mâncărimea este puternică, el se scarpină în zona anală şi, dacă duce mâna la gură, ia ouăle şi le înghite. Astfel apare şi reinfestarea. Ouăle pot trăi şi în mediul extern, pe clanţă, pe oliţă, însă omul este singura gazdă a acestui parazit. În plus este suficient să atingi hainele sau aşternuturile ca să contractezi oxiuroza. (Apropo, studii recente au demonstrat faptul că şi gândacii pot fi responsabili de purtarea oxiurilor.) Există şi posibilitatea ca sugarul sau copilul să bea apă contaminată şi acesta este de altfel motivul pentru care apa trebuie fiartă.
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro