Ce jucărie să-i iei copilului?

20 septembrie 2013   Copii

Până la 8 luni

Descoperă culorile şi sunetele

Până la 3 luni, copilul descoperă sunetele şi culorile. Îl atrag nuanţele vii de roşu, verde, portocaliu, dar şi culorile contrastante (alb şi negru). Începând cu patru luni, începe să fie interesat de toate obiectele din jur. Şi cum altcumva să le descopere dacă nu molfăindu-le? Iar de la 6 luni, află că are şi mânuţe. De acum, ţine-te! Va căuta să atingă şi să strângă orice obiect cu care-l ademeneşti. Începând cu 6-8 luni va căuta să se joace şi singur cu diverse obiecte, fără ajutorul tău.

Idei

Cele mai bune sunt jucăriile care fac zgomot. Ai găsit o cutie muzicală viu colorată? Sau un proiector de steluţe? Sigur îi vor atrage atenţia! În magazinele de copii mai sunt şi jucării speciale, tocmai bune de ronţăit.

8-18 luni

Lumea se mişcă…

În jurul vârstei de 8 luni, trebuie supravegheat atunci când se joacă. Îi place să arunce obiectele, aşa că asigură-te că nu sunt geamuri sau mese de sticlă prin jur… După 10-12 luni, se amuză descoperind pe picioruşele lui lumea: coborâtul şi urcatul scărilor i se pare o mare ghiduşie, care-l poate ţine ceva timp preocupat.

La această vârstă îi poţi lua jocuri pe care le poate împinge sau trage după el, cum ar fi un tren sau o maşinuţă (sau un ape care o poate conduce). Amuzante i se vor părea şi jocurile unde trebuie să contruiască ceva, cum ar fi un set de cuburi. Când îi faci băiţă îi poţi menţine atenţia cu o răţuşcă care pluteşte.

18 luni- 3 ani

Are nevoie de atenţie. Multă!

Ei, acum e acum! Începe să aibă jucăriile lui preferate, să înţeleagă cam cum stă treaba cu a fi ”propretar”. O fi total indiferent la noile jucării cu care-l asaltezi, dar plânge de mama focului dacă nu i-l aduci pe ”Ursilă” atunci când mănâncă sau trenuleţul nu e lângă pătuţul lui înainte de culcare… Acum are nevoie de jocuri active, are nevoie să strice, să dărâme. Începe să fie fascinat de desene. Cercuri, steluţe, linii mai mult sau mai puţin drepte… În cat mai multe culori să fie! Şi dacă tot e cu coala de hârtie în mână, de ce să nu o rupă un pic… Clar e distracţia zilei!

Idei

La vârsta asta, e fascinat de jucăriile care se demontează. Maşinuţă care se transformă în robot? Nemaipomenită! Jucăriile care reprezintă diverse animale, în diverse culori pot câştiga cu uşurinţă statutul de ”jucăria preferată”. Ei, de la vârsta asta, există clar diferenţa fetiţe/băieţi şi în materie de jucării.

3-5 ani

”Sunt fetiţă!”

Ei, acum este un fel de introducere la anii adolescenţei… Copilul devine conştient de identitatea lui sexuală. Mami se dă cu ruj? De ce să nu se dea şi fetiţa? Pare un joc destul de amuzant! Curiozitatea sa sexuală creşte, de unde şi avalanşa de întrebări despre ce au băieţeii, ce au fetiţele... Dincolo de asta, copilul este din ce în ce mai entuziasmat când vine vorba de jocuri care presupun alergat şi… mult consum de energie. Ei, acum să te vezi cum îi faci faţă!

Acum poţi începe să-i cumperi jucării pe care, sincer, le poţi folosi şi tu ca să te mai destresezi un pic... Îi poţi umple camera cu tot felul de camioane, avioane, păpuşi care să-i imite pe eroii lui preferaţi. Este momentul să-i cumperi şi primele lui jocuri de grup. Din cînd în când îi mai poţi face o seară cu spectacol de marionete.

5-6 ani

Vreau la joacă!

Ca o pregătire pentru şcoală, începe să-i placă din ce în ce mai mult să se joace cu ceilalţi copii. Va alterna jocurile de unul singur, cu ajutorul cărora îşi dezvoltă imaginaţia şi creativitatea, cu jocurile cu alţi copii, care îi dezvoltă sociabilitatea şi comunicarea.

Idei

Pe lângă maşinuţe, păpuşi, jocuri Lego, îi poţi cumpăra puzzleuri adaptate vârstei lui şi diverse cărţi cu anecdote.

Mai multe