Cât dulce e bine să mănânce?

1 septembrie 2014   Copii

Fast-food-ul, sărac în nutrienţi Copilul tău are nevoie de cât mai multe alimente proaspete care să-i asigure o bună funcţionare a organismului. Alimentele de fast-food cum sunt cartofii prăjiţi, hamburgerii, sosurile şi băuturile dulci conţin foarte multe grăsimi „rele” şi zahăr şi, după cum bine ştim, o serie întreagă de alte substanţe nocive care pot împiedica fixarea calciului, foarte important în perioadele de creştere.

De asemenea, consumul excesiv de fast-food duce la obezitate, o problemă din ce în ce mai întâlnită şi mai alarmantă în rândul copiilor (lipsa activităţii fizice zilnice fiind o altă cauză favorizantă).

Ciocolata în sine nu trebuie să devină acel aliment „recompensă” de care copilul tău să abuzeze. Aceasta poate fi înlocuită cu prăjituri preparate în casă, iar băuturile dulci pot fi substituite cu compoturi din fructe îndulcite cu miere. Dacă totuşi alegi să-l mai răsfeţi cu câte o tabletă, oferă-i spre degustare ciocolata neagră sau din cea făcută în casă.

Gustări apetisante chiar şi pentru cei mari, chipsurile sunt alimente foarte periculoase pentru organism. Motivul? Conţin foarte multe zaharuri, grăsimi, coloranţi chimici şi multe calorii care pot duce mai târziu la probleme de imunitate şi obezitate. În plus, spun specialiştii, chipsurile creează hiperactivitate, deficienţă de concentrare şi diabet.

De aceea, nutriţioniştii recomandă ca acestea să fie înlocuite de gustări preparate din fructe sau nuci, migdale şi alune de pădure.

Asigură-i necesarul zilnic de energie cu ajutorul alimentelor bogate în proteine. Acestea ajută la întărirea organismului copilului tău. Aşadar, include-i în mesele principale ale zilei mazăre, fasole, ouă, carne de pui, cereale integrale, iaurt şi peşte, dar şi alimente bogate în grăsimi „bune” precum sunt somonul pregătit la grătar, untul de avocado sau uleiul de măsline.

De asemenea, nu trebuie să lipsească nici fructele sau legumele care ajută la menţinerea corespunzătoare a greutăţii corporale, aportului de minerale şi vitamine, fibre şi tot ceea ce are nevoie pentru o creştere sănătoasă. Astfel, din hrana de baza nu trebuie sa lipseasca roşiile, morcovii, broccoli, spanacul, porumbul, fasolea verde, merele şi fructele de pădure. Mai mult, nu trebuie uitat nici consumul de fluide.

Dacă îi dai copilului tău sucuri naturale, supe şi ciorbe nu trebui să te bazezi doar pe acestea. Apa, un element foarte important pentru buna funcţionare a organismului îi ajută cei mici să elimine toxinele din organism.

Mai multe