Cât de importantă este igiena orală în copilărie
În cazul copiilor, igiena dentară începe chiar înainte de apariţia dinţilor, spun specialiştii. De ea depind dezvoltarea, formarea structurală, dar şi poziţionarea pe arcadă a dinţilor de lapte şi a celor definitivi, fiind cunoscut faptul că mugurii dinţilor definitivi se formează încă din perioada intrauterină.
,,Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră dentară de când ne naştem. Bineînţeles, la început părinţii se ocupă de acest aspect, de aceea e bine să fie informaţi. Un lucru pe care nu mulţi îl cunosc este că gingia copilului trebuie îngrijită chiar înainte de erupţia dentară. Curăţarea se face după fiecare masă, cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă”, explică Christian Marmandiu, medic stomatolog în cadrul unei clinici particulare de stomatologie din Bucureşti.
Dulciuri şi făinoase, combinaţia care afectează dantura
Dintre produsele alimentare, dulciurile asociate cu produse făinoase au efectul cel mai nefast asupra dinţilor lor, atenţionează medicul stomatolog Christian Marmandiu.
Cariile şi gingivita pot fi evitate numai dacă li se impune celor mici o igienă orală corectă dinainte ca dinţii de lapte să înceapă să se schimbe. Chiar dacă dinţii de lapte vor fi înlocuiţi, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie trataţi într-un mod responsabil. Cariile evoluează foarte repede la copii atât la suprafaţă, cât şi în profunzime, astfel că netratarea dinţilor la timp poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infecţiei în sânge.
,,Cum copiii nu sunt conştienţi de riscurile implicate, rămâne tot în sarcina părinţilor să limiteze frecvenţa şi durata consumului de dulce”, adaugă medicul stomatolog.
Primele lecţii de periaj, încă de la 2-3 ani
Încă de la apariţia dinţilor, părinţii pot alege pentru sănătatea orală a copilului o periuţă cu peri moi şi pastă de dinţi fluorurată. În ceea ce priveşte tehnica de periaj, cel mic poate fi învăţat cum să folosească periuţa şi pasta de dinţi începând cu vârsta de 2-3 ani. Periajul se face de cel puţin două ori pe zi: dimineaţa şi, obligatoriu, seara, înainte de culcare.
,,Nu este indicat ca părinţii să mai aştepte după apariţia primelor semne de carie la copil”, spune doctorul stomatolog Christian Marmandiu.
Acomodarea timpurie cu cabinetul stomatologic şi cu medicul joacă un rol important în psihologia copilului. Vizitele periodice la medicul stomatolog, alături de părinţi, facilitează acest lucru şi ajută copilul să nu dezvolte teama de dentist.