Cât de grav este oreionul la copii?

16 iulie 2015   Copii

Această boală a copilăriei, cum este ea numită, pentru că apare îndeosebi la copii, este provocată de un virus, paramixovirus mai precis, care produce umflarea glandelor salivare. Odată contractat, virusul are o perioadă de incubaţie de până la trei săptămâni, după care vor apărea simptomele specifice oreionului. Partea bună este că după ce s-a îmbolnăvit o dată de oreion, copilul devine imun în faţa unei infectări viitoare cu virusul care provoacă această afecţiuni. Durerea urechilor, primul semn

Când copilul se plânge o zi sau două de durere în timpul mestecatului, la o ureche, apoi la ambele, este posibil să fie vorba de oreion. Uneori, poate fi afectată doar o singură glandă, iar durerea apare într-o singură parte. În prima zi, intensitatea durerii creşte în timp ce copilul mestecă, pentru că sunt apăsate glandele salivare. Apoi, zona dureroasă se umflă şi devine sensibilă, iar a doua zi, durerea este resimţită chiar şi când cel mic deschide gura, când vorbeşte, înghite sau bea sucuri acidulate. Tot acum, poate apărea şi durerea în gât.

Destul de ridicată, febra îşi face prezenţa chiar de la începutul apariţiei durerilor de urechi, fiind declanşată de existenţa inflamaţiei glandelor salivare care se manifestă prin umflare. De multe ori, febra poate ajunge chiar şi la 39 de grade Celsius. Pe lângă acest simptom, durerile de cap sunt şi ele frecvente. Acestea se ameliorează odată ce boala dă înapoi, adică la aproape zece zile de apariţia durerilor de urechi.

Dacă oreionul apare la tinerii adolescenţi, un simptom adiacent durerilor şi febrei este inflamarea unuia dintre testicule însoţită de durere, frisoane, greaţă, vărsături, dureri în zona abdomenului. Simptomele se manifestă aproape o săptămână. Uneori, pot fi afectate ambele testicule şi există riscul sterilităţii, o complicaţie a acestei afecţiuni.

Chiar dacă oreionul trece de la sine, tratarea lui sub îndrumarea unui medic este esenţială, pentru că în unele cazuri pot apărea complicaţii: encefalită (inflamarea creierului), meningită (inflamarea învelişurilor creierului şi a măduvei spinării).

Mai multe