Când să-l înveţi pe cel mic să acorde primul ajutor
Masajul cardiac şi respiraţia gură la gură sunt manevre uşor de învăţat chiar şi de către un copil abia intrat la şcoală. Mihaela Arion, coautor al ghidului „Sunt primul Ajutor-SPA Junior”, ne-a arătat cum se pot realiza corect măsurile de prim ajutor accesibile copiilor.
Ne-am imaginat situaţia în care un copil ar observa un om căzut în stradă. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă: să sune sau să roage pe cineva să sune la 112. Ce măsuri ar putea lua cel mic în aşteptarea specialiştilor? Pentru exemplificare, ne-a ajutat Paul, fiul Mihaelei Arion. Copilul verifică dacă pacientul respiră. Întâi priveşte dacă i se mişcă pieptul, apoi ascultă zgomotele respiraţiei, cu urechea apropiată de gura şi de nasul victimei. La apropierea de nasul şi de gura victimei, se poate simţi cum iese aerul. Pentru a realiza masajul cardiac, caută jumătatea inferioară a sternului, mai exact în mijlocul pieptului. Pune podul palmei în această zonă, având cotul întins. Pune cealaltă palmă, tot cu cotul întins, deasupra celeilalte. Degetele trebuie să fie întrepătrunse. Cu coatele întinse, se apasă pe piept, ritmic, cu o frecvenţă de 100 pe minut. Un detaliu pentru părinţi: la fiecare compresie, sternul trebuie să coboare cu 5 cm la adult. Se continuă aşa până la sosirea Ambulanţei ori până persoana îşi revine. Compresiile pieptului se alternează cu respiraţiile gură la gură. 30 de compresii, urmate de 2 respiraţii. Cum se fac acestea? Victima este culcată pe spate, pe o suprafaţă dură, cu capul lăsat pe spate (în hiperextensie) şi cu gura menţinută deschisă (cu degetul mare pe bărbie şi două degete imediat sub). Salvatorul trebuie să stea în genunchi, lângă victimă. Strânge nasul victimei, trage aer în piept, apleacă-te peste persoana inconştientă, aplică gura peste buzele victimei şi expiră. Mihaela Arion coautor al ghidului „Sunt primul Ajutor-SPA Junior” realizat în colaborare cu Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov Pentru realizarea respiraţiei gură la gură, este nevoie de o batistă specială, pe care copilul s-o aibă în permanenţă la el. În lipsa acestei batiste speciale (câmp facial de protecţie), nu se face ventilaţia gură la gură decât unei persoane cunoscute (rude)! O batistă normală nu protejează împotriva infecţiilor.
Dacă sunt prezente leziuni la nivelul gurii, atunci aerul va fi insuflat prin nasul victimei, în timp ce gura va fi acoperită cu mâna – aceasta fiind respiraţia „gură la nas”. O respiraţie eficientă determină ridicarea peretelui toracic.