Când devine febra îngrijorătoare

10 decembrie 2016   Copii

La vârste mici, se consideră normal temperatură între 36,5 – 37,5°C, dacă este măsurată rectal sau până în 37°C, axilar. Dacă trece de 38°C, este posibil să fie semnul că procesul de apărare al corpului este accelerat, pentru a combate efectele produse de un virus sau de o bacterie. Dacă, după somn, copilul este roşu în obraji şi pare mai cald decât de obicei, dar nu are o temperatură mai mare de 38°C, nu este cazul să-i fie administrat un antitermic.

La bebeluşi mai ales, o temperatură mai ridicată după-amiaza, după trezire sau după o criză de plâns este normală, deci e mai bine să se aştepte puţin până la aplicarea termometrului. Abia atunci când va indica o temperatură de peste 38°C este momentul să se intervină.

Febra nu este periculoasă

Temperatura corporală crescută este o manifestare a sistemului imunitar, un fenomen de apărare care semnalizează, de cele mai multe ori, o inflamaţie sau infecţie acută, după cum indică medicul pediatru Irina Costache: „Febra în sine nu este periculoasă, dar sperie părinţii, mai ales în timpul frisoanelor, ascensiuni febrile bruşte însoţite de mişcari ale corpului, dar lipsite de pierderea stării de conştienţă”. Temperatura corpului de peste 38 °C intrarectal la copilul mic trebuie considerată febră. În această situaţie, se pot da antitermice oral sau intrarectal, când temperatura este foarte ridicată. Dacă persistă mai mult de 3 zile la rând sau este greu de controlat, se impune vizita la medicul de familie sau la pediatru.

Convulsiile febrile, motiv de nelinişte

Cea mai mare temere a părinţilor este legată de apariţia convulsiilor febrile, la care sunt mai predispuşi copiii cu vârste mai mici de 6 ani. Se manifestă asemănător crizelor de epilepsie, atunci când temperatura corpului creşte brusc, cu frisoane.

„Este un eveniment extrem de traumatizant pentru părinţi, dar, de obicei, convulsiile febrile nu lasă niciun fel de sechele“, lămureşte pediatrul Irina Costache. În cazul în care unul dintre părinţi sau ambii au suferit convulsii în copilărie, urmaşii lor au un risc mult mai mare de a trece prin cel puţin o experienţă similară. La copiii mici, convulsiile febrile sunt asociate cu maturizarea incompletă a creierului.

Este necesar controlul medical în cazul în care…

…copilul are mai puţin de 3 luni şi o temperatură de peste 38°C;

…apar vărsături, diaree, dureri, letargie sau, din contră, agitaţie, inapetenţă, dificulăţi de respiraţie;

…temperatura nu scade sub 38- 38,5°C, nici după 3 zile în care a luat antitermice.

Sfatul specialistului

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, Reţeaua privată de sănătate Regina Maria Lujerului, Bucureşti

Fiecare caz în parte de boală acută însoţită de febră are particularităţile lui şi foarte greu se poate generalize. De aceea, examenul clinic rămâne esenţial şi doar medicul stabileşte conduita potrivită fiecărui caz în parte. Dacă starea generală a copilului este modificată, varsă, nu poate primi antitermice, acesta va fi examinat mai repede de 3 zile de la debutul febrei.

Mai multe