Atenţie la simptomele apendicitei la copii!
Vizita la medic şi analizele de sânge vor pune diagnosticul. O mică excrescenţă a intestinului gros, situată cel mai frecvent în porţiunea inferioară, dreaptă, a abdomenului, apendicele are roluri incomplet înţelese. Se pare că este implicat în imunitate în primii ani de viaţă. La nivelul său se depozitează limfocite, cu rol în apărarea de infecţii.
Uneori, acest organ se inflamează, iar în aceste cazuri tratamentul este doar chirurgical. În cazul în care intervenţia se amână, există pericolul ca inflamaţia să se complice cu gangrenă, cu necroză şi cu ruperea apendicelui în cavitatea peritoneală. Infecţia existinsă la peritoneu poartă numele de peritonită şi poate pune în pericol viaţa.
Care sunt simptomele
Cel mai frecvent, afecţiunea se manifestă prin dureri în fosa iliacă dreaptă (partea inferioară dreaptă a abdomenului) şi poate iradia a nivelul piciorului drept. La copii, durerea iradiază frecvent în jurul ombilicului (buricului) şi în capul pieptului (epigastru). Uneori, apendicele poate avea poziţii aparte, cum ar fi cea subhepatică, adică sub ficat, ceea ce face ca durerea să fie şi mai puţin specifică, localizată în dreapta, subcostal. Afecţiunea apare mai des la vârste de peste 10 ani, dar se poate întâmpla să apară şi la copiii mici.
Şi pentru că micuţii nu ştiu să spună întotdeauna ce îi supără, părinţii trebuie să ţină cont de orice modificare de stare. Iată ce alte semne pot indica o apendicită: - greaţă, vărsături - lipsa poftei de mâncare - constipaţie sau/şi diaree - somnolenţă - febră sau stare subfebrilă (temperaturi de 37-38 de grade Celsius). În aceste situaţii, părinţii trebuie să se prezinte cu copilul la medic, pentru un consult medical şi analize de sânge.
În caz de apendicită, palparea abdomenului va descoperi zona dureroasă, iar analizele de sânge vor indica infecţie în organism (limfocite de peste 10.000/100 ml). În general, triada febră+limfocite peste 10.000/100 ml şi durerea în abdomen pune diagnosticul de apendicită.