Atenţie la copiii care au probleme cu scrisul!

11 septembrie 2012   Copii

Dislexia este o disfuncţie neuronală ce conduce la procesarea diferită a citirii şi scrierii de către creier. Cauzele nu sunt stabilite cu foarte mare exactitate.

Incapacitatea de a învăţa este general acceptată ca fiind rezultatul unor defecte subtile în organizarea unor zone ale creierului implicate în procesul de citire/scriere.

Manifestare concretă: dislexicii aud şi văd perfect textul ce traduce un film la televizor spre exemplu, însă ceea ce aud şi văd ei sună şi arată diferit faţă de percepţia majorităţii oamenilor.

Semne prin care putem identifica un copil preşcolar dislexisc: vorbeşte mai târziu decât ceilalţi copii, prezintă dificultăţi mai mari în pronunţarea cuvintelor, are probleme la învăţarea alfabetului, a numerelor, culorilor ori formelor, poate întâmpina greutăţi în recitarea poezioarelor.

Dacă suspectăm că un preşcolar prezintă astfel de dificultăţi de învăţare, recomandat este să solicităm o programare la un medic logoped.

În finalul evaluării efectuate de logoped, dacă rezultatele obţinute de copil sunt specifice persoanelor dislexice, se va recomanda un program individualizat de dezvoltare în care rolul părintelui e important.

Mai multe