Atenţie! Fără plajă până la 3 ani!

12 iulie 2013   Copii

Cu măsură şi cu protecţia de rigoare, soarele poate fi prietenul celor mici. 15 minute pe zi de expunere la soare le întăreşte sistemul imunitar. În plus, în prezenţa razelor ultraviolete, organismul lor sintetizează vitamina D, esenţială pentru fixarea calciului în oase. Astfel, sunt multe beneficiile pe care soarele le aduce sănătăţii, dar există şi riscuri la care îi expunem pe copii atunci când exagerăm cu statul la plajă. Mai ales că micuţii au arme puţine şi ineficiente în calea razelor ultraviolete, pielea lor fiind mult mai sensibilă decât a noastră.

La ce riscuri se expune

Razele ultraviolete acţionează în mod diferit asupra pielii copiilor. Tegumentul nu este maturizat, iar componentele lui, cum sunt melanocitele, keratinocitele, fibrele de colagen şi elastina, au de suferit. Studii recente atenţionează că 90% din cancerele cutanate sunt provocate de razele ultraviolete la care ne expunem în copilărie.

Arsurile solare repetate în copilărie ne predispun ca adulţi la cancerele de piele. Medicii specialişti recomandă asigurarea unei fotoprotecţii adecvate la copii, începând de la 6 luni, chiar şi atunci când ieşim la o plimbare în aer liber. Atenţie! Până la vârsta de 3 ani, plaja este interzisă, riscul de arsuri solare fiind foarte mare.

Aşa aplici corect crema cu SPF!

Ca să eviţi arsurile solare, fii sigur că pielea celui mic este protejată cu creme sau cu spray-uri cu SPF. Pentru bebeluşi este indicat un factor de protecţie ridicat, de 50+. Indiferent de produsul ales din comerţ, trebuie să ştii cum îl aplici corect.

Înainte cu o jumătate de oră de a intra în contact cu soarele aplică o cremă pe pielea copilului, apoi refă stratul de fotoprotecţie din două în două ore. Dacă mergi la plajă cu el, este indicat să alegi un produs rezistent la apă cu SPF mare, mai ales dacă îi place să se bălăcească. Nu uita să acoperi cu cremă şi faţa, urechile sau spaţiile dintre degete!

Ce-i pui în trusa de vacanţă

Indiferent unde mergeţi în vacanţă, la mare sau la munte, nu pleca de acasă fără să iei cu tine minimul necesar de „ajutoare“ în caz de urgenţe. Trusa ta de prim ajutor trebuie să includă: un termometru, spirt, apă oxigenată, pompiţă pentru nas şi ser fiziologic, sirop contra febrei, medicamente antidiareice şi săruri de rehidratare, dar şi probiotice speciale pentru vârsta copilului.

Cum previi insolaţia?

Cele mai frecvente pericole la care este expus copilul sunt insolaţia şi arsurile solare. Iată cum îl ţii departe de probleme:

1. Încearcă să-l fereşti de razele ultraviolete între orele 10.00 şi 16.00. 2. Chiar dacă este dimineaţă, nu-l lăsa la soare mai mult de o oră. 3. Asigură-te că are mereu o pălăriuţă pe cap şi ţine-l sub umbrelă. 4. Dă-i să bea apă chiar dacă nu îi e sete. 5. Vara este important să nu-l tunzi „cheliuţă“. Şi părul îl protejează de razele UV.

În primele zile de plajă, obligatoriu SPF 50+ Dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

Evitarea expunerii la soare între orele 10.00 şi 16.00, acoperirea corpului cu hăinuţe din fibre naturale şi a capului cu o şepcuţă sau cu o pălăriuţă şi aplicarea unui produs cu un factor de protecţie solară adaptat tipului de piele a copilului sunt principalele măsuri de prevenire a arsurilor solare. Nou-născuţii şi bebeluşii trebuie feriţi de expunerea directă la soare.

Nici în zilele înnorate bebeluşul nu este în totalitate ferit de riscuri, pentru că nu lumina soarelui, cea pe care o vedem, produce arsurile, ci razele UV, care sunt invizibile. Produsele pentru copii trebuie să aibă un factor de protecţie (SPF) de minimum 15 şi trebuie să confere protecţie pentru radiaţiile UVA şi UVB. Pentru zilele petrecute la mare sau la piscină se recomandă folosirea unui produs rezistent la apă. În primele zile de expunere la soare se va folosi o cremă de fotoprotecţie 50+!

Mai multe