Alergia la copii: se poate reduce riscul dezvoltării alergiilor la mâncare?

3 mai 2019   Copii

Statistici recente arată că în ultimii ani numărul copiilor care dezvoltă alergii alimentare este tot mai mare. Cei mai afectaţi sunt copiii de vârstă preşcolară, care, în general, fac alergie la produse alimentare precum ouăle, laptele, grâul şi soia. În prezent, cercetătorii testează diverse tratamente pentru a desensibiliza copiii la aceşti alergeni.

Medicul trebuie să testeze copilul pentru a descoperi alergiile

Pentru părinţi, alergia la copii e îngrijorătoare şi e important să ştie ce pot face pentru a reduce riscul celor mici de a face alergii. În primul rând, e bine de ştiut că o reacţie alergică se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă o proteină din mâncare pe care o confundă cu o ameninţare la adresa organismului. Simptomele includ umflarea şi mâncărimi ale buzelor, gâtului, feţei sau gâtului, respiraţie îngreunată, greaţă sau vărsături. O alergie severă poate pune viaţa în pericol: din acest motiv, e important ca diagnosticul să fie pus de medic, pentru că părinţii să ştie ce alimente trebuie să evite să le dea copiilor. Singurul mod de a preveni o alergie este să se evite complet ingredientul respectiv şi toate produsele care îl conţin.

Alergia la copii în ceea ce priveşte mâncarea este dată în proporţie de 90% de lapte, ouă, grâu, soia, arahide, nuci, peşte şi crustacee. În timp ce alergia la ouă, lapte şi soia poate fi depăşită odată cu înaintarea în vârstă, celelalte tind să rămână de-a lungul vieţii.

Alergia la copii: se poate reduce riscul de apariţie a alergiilor la alimente?

În prezent, nu există o soluţie clară pentru prevenirea tuturor alergiilor.Totuşi, e recomandat ca în primii ani ai copilului, părinţii să fie extrem de atenţi la alimentaţia acestuia. Hrănirea copilului la sân în primele 6 luni de viaţă scade incidenţa apariţiei dermatitei atopice şi a alergiei la laptele de vacă. E posibil ca renunţarea la peşte şi arahide în timpul sarcinii să prevină apariţia alergiilor la aceste alimente, dar încă nu există suficiente dovezi ştiinţifice.

Riscul de alergie nu scade dacă părinţii amână introducerea alimentelor solide în alimentaţia copilului mai târziu de vârsta de 6 luni. Medicii spun că diversificarea trebuie făcută treptat, începând cu fructe şi legume, pe care organismul le tolerează uşor. De asemenea, să i se ofere copilului alimente cât mai naturale, fără arome artificiale, conservanţi şi coloranţi. În cazul în care medicul diagnostichează copilul ca având alergie la anumite alimente, e important să i se ofere acestuia înlocuitori, pentru a beneficia de toate nutrimentele necesare dezvoltării armonioase. Atenţie! Alergia nu trebuie confundată cu intoleranţa alimentară. Află de aici care sunt diferenţele.

Mai multe