Activităţi de vară care menţin sănătatea copiilor
Fie că merge la bunici, fie că rămâne acasă în grija unui adult, copilul tău trebuie să aibă de unde alege când vine vorba de modurile de epuizare a energiei. Activităţile în aer liber, pe lângă celebrele jocuri tradiţionale, sunt cele mai preferate de puşti şi îi ajută să îmbine utilul cu plăcutul.
Organizează picnuri în parc
Orice copil iubeşte să petreacă timp de calitate în compania părinţilor, iar weekendurile din vacanţa de vară sunt perfecte pentru a sta mai mult împreună, în plus copilul nu mai are de făcut teme şi de mers la cursuri extraşcolare, care îi ocupau mare parte din timp. Pentru copiii mai mari, să iei la picnic şi o minge sau un set de tenis, iar pentru cei mici, cretă colorată sau recipient pentru baloane cu săpun.
Cât mai mult timp în natură
Probabil cel mic nici măcar nu are idee ce înseamnă să faci o drumeţie, dar aproape sigur va fi încântat de idee imediat ce îi explici ce presupune asta. Nu îl obosi de la început cu trasee lungi. Cu cât este solicitat mai puţin, cu atât copilul îşi va putea canaliza atenţia spre toate minunile naturii, pe care va fi fascinat să le descopere, de la faună şi floră la peisajele mirifice ale ţării. Imaginează-ţi, numai, ce aventură este pentru cel mic acest tablou!
Dacă ai copil mai mare, puteţi lua şi bicicletele cu voi. Ciclismul pe traseele montane vor fi cireaşa de pe tort.
Acordă o şansă activităţilor culturale
Mergi cu copiii la film, teatru sau cluburi special create pentru ei! Şi concertele vor fi apreciate de cei activi, dar şi de cei mai puţin energici. Unii se pot manifesta dansând, în timp ce alţii se vor bucura în linişte de acordurile muzicii. Oricum ar fi, aceasta este o ocazie excelentă de a introduce picii în lumea muzicii şi a spectacolelor live, fără a-ţi face griji că se vor agita în scaune.
Dacă n-ai acces la nimic din toate acestea, organizează chiar tu o seară de film în aer liber. Împrumută un proiector de la un cunoscut, pune un cearşaf alb pe exteriorul geamului şi invită prietenii şi vecinii să participle la vizionare. Copiii se pot bucura de pelicula favorită sub cerul înstelat, în timp ce părinţii şi bunicii socializează. În ultimă instanţă, dacă nu găseşti proiector, este bun şi doar un laptop.
Lasă-l să te ajute la gătit
Un copil de vârstă preşcolară îşi va exersa abilităţile matematice, în timp ce tu îl rogi să aducă 4 ouă, să măsoare 200 ml de lapte şi să cântărească 300 g de zahăr şi 200 g de făină. Iar un puşti mai mare se va mândri în faţa prietenilor că plăcinta pe care o înfulecă este făcută de mâinile lui, şi cel mai mare câştig este că, indiferent de vârstă, toată familia va mânca mai sănătos dacă încurajezi gătitul acasă.
Nu are încă niciun hobby? A venit momentul să aibă!
Ajută-l să descopere ce îi place cu adevărat şi încurajează-l să transforme activitatea respectivă în hobby. Pentru a afla care îi sunt afinităţile, discutaţi deschis despre ce îi place, de ce se teme, ce l-ar face mândru şi, în funcţie de asta, înscrie-l la ateliere sau la cluburi din aria lui de interes. Dacă nu are nicio idee, oferă-i alternative. Poate merge la înot sau poate colecţiona monede ori îi poţi face cadou un aparat foto cu ajutorul căruia să surprindă cadre minunate din natură. Acesta din urmă l-ar putea ţine ocupat chiar toată vara, dacă dă de gustul artei fotografice.
Înscrie-l la biblioteca locală
Nu numai că poate împrumuta cărţi gratuit, dar cele mai multe biblioteci au săli de lectură unde copilul va petrece timpul alături de alţi copii cu aceleaşi preocupări ca ale lui. De altfel, uneori se organizează şi alte ateliere conexe, precum cursurile de lectură cu premii sau cenaclurile pentru copiii mai mari.
Iar dacă îi place mai mult să scrie, decât să citească, poate să ţină propriul lui jurnal.