Ce probleme cu tiroida pot să apară în sarcină

20 ianuarie 2022   Familia ta

Bolile tiroidiene sunt relativ frecvente în timpul sarcinii şi este important să fie tratate. Iată ce trebuie să ştie orice gravidă!

Tiroida este o galdă-organ situată în partea din faţă a gâtului. Acesta eliberează hormoni de care depinde buna funcţionare a inimii, sistemului nervos şi care reglează metabolismul, modul în care corpul foloseşte energia, greutatea, temperatura corpului. Aceiaşi hormoni tiroidieni sunt necesari şi pentru dezvoltarea normală a fătului în primul trimestru de sarcină, îndeosebi a creierului şi a sistemului său nervos. Deoarece bolile tiroidiene precum hipotiroidismul şi hipertiroidismul sunt posibile, nivelurile de hormoni trebuie monitorizate înainte şi pe tot parcursul sarcinii.

Nivelurile hormonilor tiroidieni, urmărite în sarcină

În primele 3 luni de viaţă intrauterină, copilul depinde de hormonii mamei care sunt eliberaţi prin placentă. Apoi, după aproximativ 12 săptămâni, glanda tiroidă a fătului începe să producă propriii hormoni tiroidieni. Există 2 hormoni legaţi de sarcină: estrogenul şi gonadotropina corionică umană (hCG) care pot determina creşterea nivelului tiroidian. Nivelurile acestora sunt urmărite de medicul care monitorizează sarcina, mai ales dacă apar simptome care sugerează necesitatea unor analize de sânge sau în cazul în care viitoarea mămică are hipertiroidism ori hipotiroidism preexistent.

Ce complicaţii poate da lipsa tratării

Ocazional, sarcina însăşi poate provoca simptome asemănătoare cu hipertiroidismul. Această boală tiroidiană dă simptome ca vărsăturile persistente, palpitaţiile, slăbirea inexplicabilă, care trebuie menţionate medicului în vederea unor analize amănunţite. Bolile tiroidiene netratate în timpul sarcinii pot duce la hipertensiune arterială, naştere prematură, avort spontan sau greutate mică la naştere a bebeluşului. De aceea, este important să discuţi cu medicul de familie sau ginecolog dacă ai avut hipotiroidism sau hipertiroidism înainte de a rămâne însărcinată, astfel încât să poţi fi monitorizată şi în timpul sarcinii, să-ţi fie ajustată medicaţia în mod corect ajustată, dacă este necesar.

Cauzele bolilor tiroidiene la viitoarele mămici

Motivele pentru care, în timpul sarcinii, se ajunge la boli ale tiroidei sunt diferite, în funcţie de afecţiune. Cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului este boala autoimună Grave în care corpul produce un anticorp numit imunoglobulină. Acesta stimulează tiroida să reacţioneze excesiv şi să producă o cantitate mare de hormoni tiroidieni. Dacă aceste niveluri cresc prea mult, fătul va fi afectat şi propria lui tiroidă va fi forţată să producă mai mulţi hormoni. Pe de altă parte, hipotiroidismului este provocat de o tulburare autoimună numită tiroidită Hashimoto. În această situaţie, organismul atacă, din greşeală, celulele glandei tiroide, lăsând-o fără suficiente celule şi enzime pentru a produce suficient hormon tiroidian.

Ştiai că…

…bolile tiroidei sunt diagnosticate pe baza analizelor de sânge care măsoară nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH), hormonilor tiroidieni T4 şi T3?

Diferenţele dintre simptomele bolilor tiroidiene, în sarcină

Hipertiroidism

Sensibilitate la căldură şi oboseala

Pierdere în greutate

Greaţă sau vărsături severe

Ritm cardiac crescut

Bătăi neregulate ale inimii

Iritabilitate

Hipotiroidism

Sensibilitate la frig

Îngrăşare peste normal

Oboseală extremă

Constipaţie

Crampe musculare

Probleme de concentrare şi memorie

Citeşte şi: Hemoroizii în sarcină au remediu! Medicul specialist Carmen Cheleş ne învaţă cum pot fi preveniţi  

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Chiar şi o sarcină obţinută pe cale naturală poate să determine disfuncţii ale glandei tiroide, tocmai de aceea, analizele de tiroidă din timpul sarcinii trebuie interpretate cu precauţie şi doar în context. Există doi hormoni care pot infuenţa funcţia tiroidiană în timpul sarcinii: estrogenul şi gonadotropina corionică umană (hCG), hormon secretat de placentă. Nivelurile ridicate de hCG pot să conducă la diminuarea TSH, cu precădere în primul trimestru de sarcină, după care TSH revine, de cele mai multe ori, la valori normale. Pe de altă parte, estrogenul crescut poate determina creşterea cantităţii de proteine care leagă hormonii tiroidieni, dar acest lucru se reglează pe parcursul sarcinii. Pentru a vedea evoluţia parametrilor care definesc glanda tiroidă, analizele specifice ar trebui refăcute după naştere.

Mai multe