Ce este acidul folic şi cine trebuie neapărat să ia suplimente
Acidul folic este o formă de vitamina B9, care are un rol crucial în crearea globulelor roşii, în păstrarea sănătăţii creierului bebeluşilor şi în prevenirea problemelor de auz.
Pe lângă rolul esenţial în formarea celulelor roşii, acidul folic este implicat în sinteza ADN-ului, este recomandat în tratamentul artritei reumatoide alături de metotrexat şi se pare că ar putea reduce riscul de autism al copilului dacă mama ia suplimente în perioada de dinainte de concepţie şi în stadiile timpurii ale sarcinii.
Cine trebuie să ia acid folic
Toate femeile însărcinate, dar şi cele care plănuiesc o sarcină ar trebui să consume mai multe alimente care conţin acid folic şi să ia şi suplimente în primele 4 săptămâni de sarcină, aproximativ 600 mcg pe zi. Cercetările arată că, dacă o femeie ia acid folic timp de un an până să rămână însărcinată, îşi reduce la jumătate riscul de naştere prematură. Acidul folic este esenţial pentru dezvoltarea coloanei vertebrale a fetusului, unul dintre primele elemente anatomice ale copilului care se formează în uter.
Există surse naturale de acid folic?
Da, cele mai importante surse naturale de acid folic sunt legumele verzi cu frunze, fie consumate crude, fie gătite doar puţin, de exemplu, opărite (cu cât sunt expuse mai mult la căldură, cu atât cantitatea de acid folic din ele se diminuează), dar acesta există şi în alte alimente. Include în dieta zilnică măcar câte unul dintre următoarele ingrediente: varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, salată verde, spanac, păstârnac, linte, mazăre, portocale, kiwi, papaya, seminţe de floarea soarelui şi gălbenuş de ou fiert.
De ce e periculoasă lipsa de acid folic din organism
Pe lângă anemie şi malformaţii congenitale, deficitul de acid folic poate duce şi la alte probleme de sănătate pentru copil, precum funcţionarea defectuoasă a creierului şi tulburări de memorie ş raţionament, riscul crescut de a avea o densitate osoasă mică, precum şi riscul de a dezvolta în timp depresie şi alergii. Lipsa de acid folic duce la oxigenarea slabă a organismului de către celulele roşii (în număr insuficient). Simptomele lipsei de acid folic sunt: oboseala şi slăbiciunea, răni în jurul gurii, dificultăţi de memorie, stare de iritare psihică, pierdea apetitului şi scăderea în greutate. Există şi reacţii adverse ale administrării de acid folic? Dacă ai luat mai mult acid folic decât ai avea nevoie în mod normal, nu te îngrijora: acesta este solubil în apă, deci orice exces va fi eliminat odată cu urina. Singurul efect advers raportat în caz de supradozaj a fost o uşoară indigestie.
Citeşte mai multe despre ce este acidul folic şi ce beneficii aduce pentru organism: