Când este tusea semn al astmului la copii

1 octombrie 2021   Familia ta

Chiar dacă tusea este un reflex natural de apărare al corpului prin care se elimină mucusul acumulat, în anumite situaţii, este un simptom alarmant şi poate fi un indiciu al instalării unei afecţiuni serioase precum astmul.

Excesele de tuse la copii pot semnala o infecţie virală a căilor respiratorii, rinofaringită, laringită, bronşită sau pneumonie, dar, uneori, poate fi corelată cu astmul, refluxul gastroesofagian sau o alergie. Atunci când tusea persistentă este cauzată de astm, plămânii şi căile respiratorii se inflamează uşor sub impactul unor factori declanşatori, cum sunt inhalarea polenului sau o infecţie respiratorie. Astmul la copii poate provoca simptome care le perturbă activitatea de zi cu zi, joaca, practicarea unui sport, învăţarea şi chiar somnul. Nedepistat la timp, poate provoca atacuri periculoase.

Ce manifestări sunt îngrijorătoare

Nu doar tusea poate să semnaleze prezenţa unei boli precum astmul. Alte semne care dau de gândit unui părinte sunt prezenţa unui şuierat când copilul respiră sau scurtarea respiraţiei. La acestea se pot adăuga probleme de somn datorate dificultăţilor de respiraţie şi o oboseală care îl împiedică pe cel mic chiar şi să se joace. Simptomele variază şi se pot agrava sau îmbunătăţi pe parcursul timpului. Sunt cazuri în care sunt prezente doar 2 semne principale: tusea persistentă şi senzaţie de apăsare în zona pieptului. Pe de altă parte, şuieratul periodic sau de lungă durată şi alte simptome asemănătoare celor date de astm pot fi cauzate şi de o bronşită infecţioasă sau de o altă problemă respiratorie.

Când să te adresezi unui medic

De obicei, tusea dispare după 10 zile. Dacă nu se opreşte, nu ezita să te adresezi pediatrului. Un diagnostic corect şi tratamentul administrat precoce vor ţine simptomele sub control şi vor preveni atacurile de astm, în eventualitatea depistării acestei boli. Menţionează medicului toate simptomele, pentru stabilirea unui diagnostic corect. Nu uita să spui dacă, pe lângă tusea constantă, obositoare, care se intensifică la reacţii emoţionale puternice, are şi respiraţie şuierătoare, apetit culinar redus, somn agitat, înterupt de accese de tuse. Dacă pediatrul consideră necesar, va face o trimitere către un pneumolog sau alergolog, pentru investigaţii precum spirometria şi testele alergice care să arate factorii declanşatori ai unui eventual atac de astm. Din păcate, astmul nu poate fi vindecat, dar cu tratamentul potrivit, simptomele pot fi controlate şi se poate preveni deteriorarea plămânilor.

Tratarea corectă a tusei

În privinţa copiilor mai mici de 2 ani, care au tuse productivă, este indicat să nu intervii cu niciun sirop sau alt tratament, pentru a permite evacuarea secreţiilor. Şi tratarea cu medicamente administrate după ureche, prin nebulizare poate duce la coborârea secreţiilor la plămâni. Solicită asistenţă medicală de urgenţă dacă observi că are probleme grave de respiraţie. Episoadele de astm bronşic variază ca severitate, dar atacurile de astm pot începe cu tuse care progresează spre respiraţie şuierătoare şi respiraţie vizibil îngreunată. În cazurile severe, s-ar putea ca pieptul şi părţile laterale ale acestuia să se retragă mult în timp ce copilul se străduieşte să respire. De asemenea, este posibil ca aceste semne să fie însoţite de o frecvenţă mărită a bătăilor, transpiraţie şi dureri în piept.

Sfat

Copiii trebuie feriţi de fumul de ţigară, cu atât mai mult dacă tuşesc.

Atenţie!

La copiii cu vârsta sub 6 luni, tusea este un motiv serios să te adresezi de urgenţă unui medic pediatru.

Sfatul specialistului

Dr. Genoveva Hiastru, medic specialist pediatru, cabinet Aurora Pediatric, Bucureşti

Scopul medicaţiei este de a calma tusea uscată şi de a ajuta expectoraţia prin fluidifierea secreţiilor în cazul unei tuse productive. În cea mai mare parte a cazurilor, tusea face parte din evoluţia normală a bolii şi nu trebuie inhibată, excepţie făcând tusea severă care deranjează somnul, activitatea şi alimentaţia copilului. Nu utilizaţi medicamente de tuse pentru copiii sub 2ani! În cazul în care copilul are vârsta mai mică de 3 luni şi tusea este însoţită de febră, trebuie dus la cel mai apropiat medic pediatru spre a fi examinat. Ca regulă generală, valabilă la toţi copiii, tusea dificilă, cu spasme, cu accese, care declanşeaza cianoză, vărsături,

pierderea cunoştinţei, care se însoţeşte de zgomote respiratorii anormale sau de retracţie a muşchilor intercostali, trebuie să ajungă la medic pentru investigaţii.

Mai multe