VIDEO: Paşii corecţi ai diversificării

8 septembrie 2015   Bebe

Diversificarea începe la vârsta de 6 luni, dacă sugarul a fost alimentat la sân, şi la 4-5 luni, dacă a primit lapte praf. Înainte de această vârstă, laptele este suficient pentru a-i asigura copilului necesarul se substanţele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Până la 3 ani, vei introduce în alimentaţia copilului toate „ingredientele” dietei unui om mare. E bine să reţii că obiceiurile alimentare sănătoase se formează de la vârste mici, cu consecinţe importante asupra dezvoltării armonioase. Cu ce începem?

• 6 luni

- Introdu mic întâi în alimentaţia celui întâi sucul de mere sau piureul de fructe - de mere, de pulpă de piersici, de caise bine coapte.

- Urmează supa de zarzavat şi piureul de legume (albitură, dovlecel, morcov, cartof, roşie). Măreşte treptat cantităţile: piureul, spre exemplu, prepară-l mai întâi dintr-un sfert, apoi dintr-o jumătate de cartof, fără a-l săra.

- Când micuţul tău s-a obişnuit cu aceste alimente, introdu-i în meniu brânza dulce, făcută în casă şi amestecată cu fructe.

- După brânză, poţi să-i dai carne de pui, în cantităţi mici: 1-2 linguriţe, apoi o amesteci cu piureul de legume. Carnea trebuie să fie fiartă sau gătită la aburi.

• 7 luni

- De la această vârstă, îl poţi obişnui pe micuţ cu ouă, mai exact cu gălbenuş. Oferă-i la masa de prânz gălbenuşul bine fiert, alături de legume. Albuşul se introduce în alimentaţie după vârsta de 1 an, pentru că poate provoca alergii.

- Mai trebuie să ştii că cerealele care conţin gluten (grâu, orz, secară) nu se introduc în alimentaţie înainte de această vârstă.

- Este vremea pentru iaurtul natural, pe care i-l poţi oferi ca atare sau în amestec cu fructe pasate.

• 8 luni

- Copilul poate primi şi fructe exotice: avocado, mango, papaya. Evită să-i oferi, până la vârsta de 2-3 ani, căpşuni, fragi, mure, zmeură, care îi pot provoca alergii.

• 9 - 10 luni

- Meniul bebeluşului poate să includă de acum şi carne de vită, biner fiartă şi pasată.

- Adaugă-i în supă sau în iaurt cereale, orez sau paste fierte fără sare, toate bine mixate.

- Spre vârsta de 1 an, îi poţi introduce în meniu peştele. Cel mai indicat este codul, pentru că e gustos, sănătos şi nu are oase.

Aromată şi dulce, bogată în fibre, fier, potasiu şi vitamine, banana este preferată de copii, graţie gustului plăcut. Însă părerile pediatrilor sunt împărţite: unii spun că o poţi introduce în meniul bebeluşului de la început, alţii, doar după vârsta de 1 an, din cauză că poate provoca alergii. Prin urmare, consultă-ţi pediatrul şi ia în considerare regula celor 4 zile: dacă, în acest interval, bebeluşul nu dezvoltă nicio reacţie alergică, e semn că poţi să-i dai în continuare banană, fără grijă.

• Atenţie la alimentele care pot provoca alergii: fragii, murele, fructul de kiwi (fructele roşii sau cu seminţe mici), ciocolata, cacaua, alunele.

• Albuşul de ou, sarea (în cantităţi foarte mici), zahărul, mierea se introduc după 1 an.

• Mazărea, lintea şi varza pot produce probleme digestive (balonare), de aceea nu se vor da înainte de 1 an.

• Până la 4 ani, nu se recomandă carnea de porc.

Laptele de vacă nu este indicat până la vârsta de 1 an. Compoziţia lui nu satisface necesităţile nutriţionale ale copilului. În plus, este mult prea bogat în proteine şi săruri minerale, pe care sugarul cu greu le poate digera, iar fierul din compoziţie se absoarbe greu.

Cheia unei alimentaţii sănătoase este diversitatea, prezenţa echilibrată în meniul copiilor a proteinelor, glucidelor, lipidelor, alături de vitaminele importante (A, D, C, E, B1, B6), minerale (calciu, fosfor, magneziu), oligoelemente (zinc, fier, cupru, iod, fluor, seleniu).

- Introdu alimentele treptat, pe rând. Nu oferi copilului mai mult de un aliment nou pe săptămână, cu linguriţa, pentru a înlocui treptat laptele la 3 din cele 5 mese – adică la gustarea de dimineaţă, la prânz şi la gustarea de după-amiază.

- Dacă un aliment nu este agreat de copil, nu insista. Oferă-i-l din nou peste 7 zile.

- Cantitatea de lapte sau echivalent în lactate trebuie să fie de 500-750 ml/zi la copilul sub 1 an.

-Dacă observi semne de intoleranţă (manifestată prin simptome precum diareea) la un aliment, nu i-l mai da o perioadă.

După ce i-ai dat, treptat, toate fructele şi legumele permise, apoi carnea (de pui, peşte şi viţel) şi gălbenuşul, urmează trecerea la stadiul 2: mesele combinate din legume şi carne. Iar stadiul 3 este atins spre 9-10 luni, când micuţul are deja câţiva dinţişori cu care să ronţăie bucăţelele solide.

Se consideră că 5 mese pe zi, adică 3 mese principale şi 2 gustări acoperă necesarul caloric şi nutritiv al copilului. Mai ales în intervalul 11 luni – 3 ani, atenţie la controlul alimentaţiei echilibrate. Evitaţi excesul de zaharăr, de sare şi de grăsimi!

Proteine

-de la vârsta de 6 luni Carne, produse lactate, ou, peşte

Glucide

-de la vârsta de 6-7 luni Fructe, cereale, legume.

Fără prăjituri cu zahăr.

Lipide

-de la vârsta de 6-7 luni Unt, ulei de măsline, peşte

Vitamina A

-de la vârsta de 6 luni Produse lactate, morcov, pătrunjel, cartof, caise, piersică

Vitamina E

-de la vârsta de 6-7 luni Uleiuri vegetale, cereale

Grupul vitaminelor B

-de la vârsta de 7 luni Cereale (orez, grâu), soia

Vitamina C

-de la vârsta de 6-8 luni Pătrunjel, broccoli, citrice

Zinc

-de la vârsta de 6 luni Carne, produse lactate

Fier

-de la vârsta de 6-7 luni Ficat, carne de vită şi pui, făină de grâu, spanac, ou

Vitamina D

-se administează sub formă de picături din primele zile de viaţă. Se produce în mare parte în organism sub acţiunea razelor solare. Laptele e o sursă bună de vitamina D.

- Are peste 6 luni.

- Cântăreşte mai mult de 5 kg.

- Stă în funduleţ.

- Începe să se trezească noaptea şi adoarme imediat ce a luat masa.

- Priveşte la farfuria ta cu interes.

- Are un bun control asupra limbii.

- Pare nesătul după o masa de lapte.

Ai nevoie de:

- 100 g de carne de pasăre

- 100 g de zarzavat (morcov, pătrunjel, păstârnac, ţelină), spălate bine şi tăiate în bucăţi

- 600 ml de apă

Preparare: Speli bine carnea în apă rece şi o tai în bucăţi, apoi o pui la fiert într-o oală parţial acoperită, la foc potrivit, timp de ½ de oră, îndepărtând spuma. Adaugi legumele, laşi toate ingredientele să fiarbă împreună încă o oră şi jumătate (la oala sub presiune 30 de minute). Strecori conţinutul. Legumele şi carnea pot fi pasate şi servite ca felul doi.

Ai nevoie de (2 porţii):

- 100 g de brânză dulce de vaci

- 20 g de făină sau griş

- o jumătate de ou

- 10 g zahăr

- 5 g unt sau 1-2 linguriţe de smântână

-dulceaţă, opţional

Preparare: Amesteci brânza de vaci cu oul şi zahărul, încorporezi, treptat, făina sau grişul. Cu o linguriţă înmuiată în apă, iei „biluţe” din amestec, pe care le pui la fiert într-un vas cu apă clocotită. Papanaşii care se ridică la suprafaţă sunt gata. Îi iei cu o strecurătoare de supă. Îi serveşti cu smântână sau unt, cu sau fără dulceaţă.

Ai nevoie de (2 porţii):

- 4 cartofi medii

- 4 ouă

- 100 ml smântână

- 2 linguri pesmet

- 50 g unt

Preparare: Speli bine cartofii cu apă rece, pentru a îndepărta toate impurităţile de pe coajă, apoi îi fierbi, întregi, 30 de minute într-un vas acoperit. Îi scoţi din apă, cureţi coaja şi îi tai în felii mari. Fierbi şi ouăle, apoi le răceşti şi le descojeşti.

Ungi un vas termorezistent de 1 litru cu unt sau cu ulei. Aşezi primul rând de felii de cartofi peste care pui 2 ouă tăiate rondele şi presari un vârf de sare. Adaugi încă un rând de cartofi şi de ouă. Pe deasupra, torni smântâna bine bătută şi presari pesmet, precum şi cubuleţe mici de unt. Laşi totul la cuptor, 5-10 minute.

Sfatul specialistului

Dr. Carmen Tănăsescu, medic specialist pediatrie, Reţeaua privată de sănătate Regina Maria

În diversificare, este necesară introducerea unui singur aliment nou pe zi, în cantităţi crescânde de la o zi la alta; alt aliment se va introduce după câteva zile. Dacă alimentul nou nu este acceptat, se face o pauză de câteva zile sau de o săptămână şi se reia introducerea lui.

Primul aliment va fi sucul de fructe (aport de vitamina C, minerale), ulterior făinosul ca prim aliment semisolid (iniţial cel de porumb, pe la 4-5 luni, ulterior cel de grâu, cu gluten, pe la 6-7 luni). Carnea se introduce după 5-6 luni, de pasăre sau vită, iniţial fiartă separat şi pasată în piureul de legume. Peştele se dă în jurul vîrstei de 1 an, iar carnea de porc în jurul vîrstei de 3 ani.

Oul (numai gălbenuş, fiert tare) se va da în jurul vîrstei de 6-7 luni, ficatul de pasăre fiert - o dată pe săptămână, după 7 luni, iaurtul preparat în casă tot în jurul acestei vârste.

Mai multe