Alăptarea extinsă stimulează inteligenţa bebeluşului

29 martie 2017   Bebe

Atât OMS, UNICEF cât şi Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşul să fie alăptat până la vârsta de 2 ani şi chiar peste această vârstă.

Alăptarea are beneficii atât pentu mamă cât şi pentru cel mic pe toată perioada desfăşurării ei, dar şi pe termen lung. Laptele matern este un lichid viu, unic, plin de nutrimenţi necesari bunei dezvoltări a copilului.

Studiile făcute de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) atestă faptul că în al doilea an de alăptare doar 450 de ml de lapte matern conţin:

- 43% din proteinele necesare copilului - 36% din doza de calciu necesară - 75% din aportul de vitamina A - 94% din aportul de vitamina B12 - 60% din aportul de vitamina C

Alimentaţia mamei în alăptare joacă un rol extem de important, deoarece poate să influnţeze starea de sănătate a bebeluşului.

Condimentele picante

Aici intră fără doar şi poate sănătosul usturoi, chili, piperul, scorţişoara care pot schimba gustul laptelui, iar cel mic ar putea refuza să mai sugă de la sân.

Trebuie să ţii cont şi de faptul că pot favoriza apariţia gazelor la stomac nou-născutului , dar şi apariţia colicilor.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii pentru colici!

Cafeina

Toate produsele care conţin cafeină este bine să le eviţi, dar dacă nu poţi să renunţi la cafea ai grijă să limitezi considerabil consumul pentru că altfel rişti să agiţi bebelusul şi astfel să îi strici orele de somn.

Uită de tutun şi alcool

În cazul în care înainte să rămâi însărcinată erai fumătoare, să nu crezi că după naştere te poţi apuca de fumat şi că nu afectezi sănătatea copilului cu viciul tău. Atât tutunul cât şi alcoolul sunt extrem de periculoase înainte, în timpul şi după sarcină pentru bebeluş.

Absolut tot ce bei sau mănânci va ajunge atât în sângele tău cât şi în laptele matern.

Vezi AICI care sunt efectele alimentaţiei asupra sănătăţii copilului tău!

Mai multe