Vrea un piercing. Explică-i care sunt riscurile
E la modă şi toţi prietenii lui au unul sau mai multe piercinguri, iar acum vrea şi el unul. Tu nu eşti încântat de idee, dar nu poţi nici să-l ignori pentru că ştii că ar face acest lucru şi fără voia ta. Aşa că este mai bine să ai o discuţie serioasă cu el şi să-i vorbeşti despre riscuri.
Dacă piercingul este făcut respectând regulile de igienă şi dacă adolescentul nu prezintă containdicaţii, nu este nici un pericol. În cazul în care aceste condiţii nu sunt îndeplinite, pot interveni unele probleme ca:
-
. Acestea sunt normale în urma introducerii piercingului, dar se vindecă în cel mult două săptămâni. Dacă observi că se agravează, are nevoie de un consult medical.
-
: datorită acelor prost sterilizate, există riscul de a face hepatită B sau C ori herpes. Şi mai grav, poate fi infestat cu HIV.
-
: eczemele de contact apar din cauza materialelor din care sunt făcute bijuteriile. Nichelul este ieftin şi des folosit.
Pentru a preîntâmpina aceste necazuri, este bine ca adolescentul să respecte câteva reguli stricte de igienă. Totul începe cu studioul unde îşi face piercingul, care trebuie să fie curat, iar cel care face operaţiunea trebuie să poarte mănuşi chirurgicale şi să sterilizeze echipamentul pe care îl va folosi în faţa clientului.
Totodată, adolescentul nu trebuie să stea la soare înainte de a-şi face un piercing. După aceea, locul în care a fost introdus piercingul trebuie curăţat de mai multe ori pe zi cu ser fiziologic (pentru cele de pe corp) sau apă de gură (pentru cele de la nivelul gurii).
În cazul în care alege un asemenea piercing, trebuie să-şi clătească gura cât mai des cu apă de gură, timp de cel puţin două săptămâni, iar piercingul trebuie controlat frecvent de un dentist.
Piercingul în buze sau în limbă poate duce la complicaţii pe termen lung pentru adolescenţi. Trecând peste infecţii, care sunt cele mai frecvente, există riscul de fractură dentară sau complicaţii parodontale, care pot duce mai târziu la pierderea dinţilor.
După ce durerea şi umflătura provocate de bijuterie trec, există riscul de a dezvolta o sensibilitate sau o alergie la metalul folosit. Uneori, bijuteria modifică modul în care vorbeşte, capacitatea de masticaţie şi degluţie sau lezează unul dintre nervii limbii copilului.
Infecţiile de la nivelul gurii sunt mult mai frecvente decât în alte părţi ale corpului din cauza numărului mare de bacterii de aici. În cazul în care are probleme stomatologice, bijuteria ar putea pune probleme şi va trebui scoasă dacă are nevoie de o radiografie la nivelul gurii.