Tulburările mamare pot apărea şi în adolescenţă

5 octombrie 2010   Adolescenți

Creşterea sânilor la băieţi, o tulburare trecătoare

Mărirea glandei mamare (ginecomastia) este de cele mai multe ori asimetrică şi poate să apară tranzitor la băieţii cu vârste între 12 şi 14 ani. Din fericire, dispare după un an sau un an şi jumătate, de aceea nu este nevoie de un tratament. Numai în cazul în care tulburarea persistă, se administrează un tratament hormonal cu antiestrogeni sau cu testosteron. Totuşi, fiind văzută ca un semn de demasculinizare, trebuie ştiut că ginecomastia duce la pierderea încrederii în sine.

Când să apelezi la endocrinolog?

Dacă nici după vârsta de 15 ani, sânii întârzie să crească la adolescenta ta, atunci este momentul să consultaţi împreună un endocrinolog. Poate fi vorba despre o disfuncţie endocrină sau despre un traumatism. În urma analizelor, endocrinologul va decide dacă este cazul să vă recomande un tratament hormonal. În schimb, dacă adolescenta ta se plânge de o creştere insuficientă a sânilor, nu trebuie să-ţi faci griji, ci mai degrabă atunci când acuză dureri de spate sau iritaţii în zona sânilor.

Secreţiile mamare, semne ale tumorilor

Tot ca urmare a unei disfuncţii endocrine pot apărea şi secreţiile mamare la adolescenţi, numite şi galactoree. Cauza acestor secreţii este creşterea nivelului de prolactină, un hormon secretat de hipofiză, o glandă endocrină aflată la baza creierului. Este posibil ca secreţiile să fie şi semnul unei tumori benigne, dacă apar la ambii sâni. Atunci când sunt prezente la un singur sân şi sunt însoţite de sângerări, pot fi simptomele unei tumori maligne. O simplu control medical şi o ecografie sunt de ajuns pentru a afla care este cauza galactoreei adolescentului.

Atenţie!

În cazul adolescentelor, mamografia poate iradia sânul în creştere şi nu oferă prea multe date.

Mai multe