Şi-a început viaţa sexuală
Aici se dovedeşte cât de importantă este comunicarea între părinţi şi copii, dacă ai creat o legătură între voi şi puteţi discuta deschis despre acest subiect.
Sexul nu este un subiect tabu
Adolescenţii ne reproşează că nu-i înţelegem din cauza diferenţei dintre generaţii. Pentru a nu repeta greşelile părinţilor noştri, întoarce-te în timp şi aminteşte-ţi ce te deranja. Pe vremea noastră, ca să folosim o expresie uzitată de părinţii şi bunicii noştri, nu se discuta despre sex.
Nu repeta greşeala! Împarte sarcinile cu soţul tău: cu băieţii discută taţii, cu fetele, mamele. Copiii de azi au un ritm de dezvoltare mult mai rapid, ciclul menstrual se instalează chiar şi la 8-9 ani, iar fetele trebuie să ştie că pot rămâne însărcinate dacă nu-şi iau măsuri de protecţie.
Foloseşte un limbaj accesibil
A discuta cu copilul tău despre sex înseamnă să-i explici ce responsabilităţi are, ce urmări au deciziile pe care le va lua, ce este moral şi ce nu. Discuţiile pe tema sexului trebuie purtate pe un ton normal, relaxat şi cu cuvinte pe înţelesul adolescentului.
Prea mulţi termeni medicali, pe care nu-i înţelege, îl pot speria sau îl pot plictisi. Este adevărat că accesul la internet dă posibilitatea tinerilor să afle tot felul de informaţii, dar tu îl poţi ajuta să le interpreteze corect. Sfat! Pe parcursul discuţiei, întreabă-l cât mai des ce părere are şi evită să foloseşti un ton moralizator. Fă-l să înţeleagă importanţa protecţiei
În zilele noastre, când infestarea cu HIV sau cu virusul hepatitic C reprezintă un pericol imens, pentru că poate da complicaţii fatale, este obligatoriu să-i explici copilului tău importanţa folosirii metodelor de protecţie.
Pe lângă pericolul infecţiilor cu transmitere sexuală, o sarcină la această vârstă va marca destinul adolescentului. Este o responsabilitate enormă, care implică ambii parteneri, familiile acestora şi micuţul ce vine pe lume. Sunt lucruri la care tinerii, prinşi în fiorii primei iubiri, nu prea au timp să se gândească.
Sexul nu înseamnă iubire
La vârsta lor, adolescenţii confundă adeseori sexul cu iubirea. De multe ori, fetelor li se cere, ca dovadă a iubirii, să accepte să facă sex cu prietenul. De fapt, el nu doreşte decât o partidă de sex.
Indiferent dacă suntem părinţi de fată sau de băiat, trebuie să le explicăm că dragostea înseamnă grijă şi respect faţă de celălalt, apropiere sufletească, tandreţe şi, mai ales, să nu-l răneşti pe celălalt. Învaţă-l principiile după care se va călăuzi în viaţă, spune-i că hotărârile nu se iau în funcţie de ce fac sau ce spun prietenii şi că dragostea şi dorinţa nu sunt acelaşi lucru.
Nu-i ţine predici!
Cu riscul de a deveni plictisitori, pentru că toată lumea vorbeşte despre comunicare, dar nu ştim câţi îi acordă atenţia cuvenită, spunem din nou: ascultă-ţi copilul când are ceva de spus şi vorbeşte cu el când simţi că are nevoie să-l asculte cineva. Nu-i ţine predici, încearcă să-l înţelegi şi arată-i că eşti interesat de modul cum gândeşte.