Semne care arată că adolescentul are probleme de sănătate emoţională

15 octombrie 2010   Adolescenți

Se izolează de ceilalţi

Dintr-un copil jovial şi plin de viaţă, adolescentul tău s-a transformat într-un pesimist pe care nimic din ceea ce-l bucura înainte nu îl mai interesează? Vorbeşte din ce în ce mai puţin cu voi, dar observi că în acelaşi timp se izolează şi de cei care îi erau prieteni? Mai mult decât atât, are insomnii şi îl vezi tot timpul obosit şi deprimat? Poate crezi că este îndrăgostit şi că suferă din acest motiv. Însă, dacă acesta ar fi motivul tristeţii copilului tău, firesc ar fi să-ţi povestească şi ţie despre acest lucru. Ar putea fi însă vorba despre depresie, afecţiune psihică ce trebuie tratată prin consiliere specializată şi, dacă este cazul, prin medicaţie specifică.

Are comportament provocator

Este adevărat, adolescenţii pot fi excentrici fără să fie nimic în neregulă cu ei. Însă totul are o limită. Dacă devine agresiv şi răutăcios cu toată lumea, dacă are probleme la şcoală din cauza comportamentului şi începe să fie dezinteresat de toate lucrurile care îi făceau plăcere înainte şi începe să se ascundă de voi şi să vă ceară mai mulţi bani decât de obicei, atunci este cazul să vă îngrijoraţi. Poate fi semnul tulburării bipolare, o afecţiune psihică ce constă în episoade succesive de excese urmate de depresie.

Consumă alcool şi droguri

Adicţiile sunt considerate de specialiştii psihiatri boli fiindcă întregul comportament este modificat atunci când substanţa care a condus la adicţie lipseşte. De aceea adolescentul ar putea fi agitat, speriat, anxios şi cu rezultate şcolare slabe. În cazul în care adolescentul consumă alcoool sau droguri, este nevoie de consiliere psihologică şi de tratament în centrele de dezintoxicare. Altfel, există un risc crescut de infracţionalitate în rândul dependenţilor de astfel de substanţe. Mai mult decât atât, dependenţele instalate devreme şi netratate pot distruge sănătatea afectivă a copilului şi pot favoriza apariţia unor boli psihice grave.

O adolescentă prea slabă?

Dietele sunt la ordinea zilei sau, mai rău de atât, adolescenta refuză mâncarea sau dacă mănâncă vomită totul? Este depresivă, nu are deloc încredere în sine şi susţine că este prea grasă? Poate fi vorba despre anorexie, o tulburare de care suferă în special fetele. Cauzele pot fi multe, dar pe primul plan se află dorinţa intensă la această vârstă de a fi atractivă pentru sexul opus, suprapusă peste o lipsă de încredere în farmecul personal. Uneori, de la anorexie se poate ajunge la polul opus, adică la bulimie, care presupune excesul de hrană, urmat apoi de sentimentul acut de vină şi de depresii. În cazul în care observaţi astfel de comportamente este cazul să interveniţi imediat pentru că efectele acestor tulburări alimentare asupra sănătăţii fizice a adolescenţilor pot fi imense.

Tratamentul precoce, singura şansă

În cazul în care adolescentul suferă de o tulburare mintală, tratamentul precoce asigură controlul eficient al bolii şi, implicit îi asigură o viaţa normală. Dar, când o tulburare emoţională gravă a unui adolescent rămâne netratată, impactul poate fi deosebit de grav asupra viitorului său dar şi al familiei fiindcă bolile psihice se agravează în timp.

Mai multe