Obezitatea, un pericol pentru adolescenţi
În ultimii ani, numărul adolescenţilor obezi a crescut alarmant.Copiii supraponderali sau obezi au mai multe şanse să rămână obezi ca adolescenţi decât copiii cu greutate normală. De aceea, este bine ca, dacă obeservi că micuţul este supraponderal, să iei măsuri din vreme. În alte cazuri, „furtuna hormonală” de la vârsta adolescenţei poate produce modificări în metabolism, un copil cu o greutate normală putând deveni obez la adolescenţă. În acest caz, se impune un consult la medicul endocrinolog. Iată ce poţi face pentru a evita ca adolescentul să scape greutatea de sub control!
Regulament... fără reguli
Vârsta întrebărilor e dificilă. Unui adolescent cu toane, crize de nervi şi tot felul de complexe nu-i poţi impune un program strict. Vei eşua din start. Poţi doar să-i sugerezi că e mai bine pentru silueta ei/lui să nu ronţăie între mese, să renunţe la ketchup şi maioneză şi să mănânce încet, calm, la ore fixe. Încearcă să menţii ritualul mesei în familie. Pe lângă faptul că este sănătos, apropie familia, îl încurajează pe adolescent să povestească despre el şi prietenii săi şi poţi afla lucruri pe care poate altfel nu le-ar spune.
Găteşte sănătos
Eliminarea prăjelilor, a alimentelor prea grase, consumarea cât mai multor fructe şi legume nu este un lucru sănătos doar pentru copil, ci face un bine întregii familii. Cea mai bună metodă de convingere pentru un adolescent este puterea exemplului personal. Adoptă un stil de viaţă sănătos pe care-l să-l urmeze în primul rînd adulţii şi vei vedea că nu va comenta în privinţa meniului.
Sport, mişcare, aer curat
Da, ştim că poate părea un şablon, dar aceste elemente sunt esenţiale în menţinerea unei greutăţi normale şi a unei sănătăţi de fier. E greu să-l convingi să renunţe la scaunul comod din faţa calculatorului. Dar dacă programul de mişcare se face cu grupul de prieteni, poate fi interesant. Un meci de fotbal, handbal sau baschet cu gaşca poate fi mai amuzant decât o bătălie de unul singur cu extratereştrii.