Lucruri pe care nu ar trebui să le spui copilului

18 decembrie 2012   Adolescenți

1. Am fost mai responsabil la vârsta ta!

Comparaţia dintre copilul tău şi tu, ca părinte, pentru acelaşi interval de vârstă, este una dintre cele mai întâlnite ,,greşeli” pe care le fac părinţii. Iritarea lui vine tocmai din faptul că nu reuşeşte să se ridice la aşteptările tale, ceea ce nu este o regulă. Aminteşte-ţi cum erai tu la vârsta lui, care erau problemele de pe urma cărora aveai des dispute cu părinţii tăi. Prin astfel de replici nu faci decât să-l îndepărtezi şi mai mult, ceea ce poate avea repercursiuni pe viitor.

2. Iei tot timpul decizii gresite!

Nu-ţi pedepsi copilul pentru că dă dovadă de imaturitate. Fiecare persoană face greşeli, indiferent de vârstă, iar aceste greşeli sunt cu atât mai puţin grave dacă fac parte din procesul de învăţare. Chiar dacă nu excelează în toate domeniile, aminteşte-ţi că rolul tău este să-l ghidezi, nu să-i critici fiecare mişcare.

3. De ce nu faci la fel ca fratele/ sora ta?

Evită pe cât posibil astfel de comparaţii, chiar dacă este vorba de fratele/sora, verişorul, prietenul sau colegul de clasă. Dacă îi spui acest lucru nu faci decât să-i scazi încrederea în sine şi-l faci să-i displacă şi mai mult persoana cu care îl compari. Laudă-l chiar şi pentru lucrurile mai mici şi învaţă să-i apreciezi deciziile şi acţiunile.

4. Lasă-mă în pace!

Indiferent cât eşti de stresat sau de obosit după o zi lungă de muncă încearcă să nu foloseşti astfel de afirmaţii faţă de copilul tău. Sfatul este valabil inclusiv pentru clipele în care vrei să rămâi singur... Copiii nu sunt capabili să înţeleagă gravitatea problemelor adulţilor, de aceea prin astfel de replici ei se vor simţi şi mai neglijaţi, nedoriţi. Încearcă să ai câtuşi de puţină rădare, fără să-l răneşti prin afirmaţiile pe care ei nu le pot înţelege, ci le percep ca atare.

5. Ar trebui să-ţi fie ruşine de tine!

Indiferent de greşelile pe care le-a făcut, cu siguranţă există şi alte replici prin care îl poţi pedepsi verbal. O astfel de replică nu face decât să-l enerveze şi să repete acţiunea care ştie că te irită. Dacă nu-i explici pe limbajul lui care este greşeala şi care era varianta corectă el nu va înţelege de la sine putere.

6. Eşti exact ca mama/ tatăl tău!

Nu toate cuplurile trăiesc fericite până la adânci bătrâneţi, tocmai de aceea nu trebuie să-i spui copilului tău astfel de răutăţi sau comparaţii, indiferent cum le numeşti tu. Prin astfel de replici nu vei reuşi să-ţi ,,loveşti” partenerul, ci să-ţi răneşti copilul. Cel mic poate percepe o astfel de afirmaţie ca pe o greşeală a părintelui criticat, ceea ce poate scădea încrederea şi respectul pe care îl are faţă de el.

7. Găseşti întotdeauna modalităţi să mă superi!

Sunt numeroase momentele în care cei mici îşi supără părinţii prin diferitele lor ghiduşii, însă ei le fac neintenţionat, nu fac din asta un scop. Folosind replica asta ei se vor simţi vinovaţi şi vor face lucrurile astfel încât să-ţi facă pe plac, chiar dacă nu le place. Important este ca cei mici să fie ghidaţi de sfaturile părinţilor când iau decizii.

8. Mai bine fără copii, decât cu unul ca tine!

Replica, folosită cel mai des în momentele de izbucnire emoţională extremă, îl poate afecta foarte mult pe copil, susţin specialiştii. Fără îndoială este una dintre cele mai dureroase afirmaţii pe care le fac părinţii, tocmai de aceea este indicat să pleci din încăpere sau să schimbi subiectul decât să foloseşti astfel de replici.

9. Nu te mai juca cu el că este....!

Spre deosebire de persoanele adulte, care ştiu să facă diferenţa între o companie bună şi una mai puţin bună, cei mici îşi fac prieteni după alte considerente. În special la o anumită vârstă, prietenii pot însemna ,,totul” pentru copilul tău, de aceea încearcă să-i explici care sunt avantajele sau dezavantajele unei prietenii. Nu îi dicta alegerile pe care le face la capitolul ,,prieteni”, ci sfătuieşte-l astfel încât să le facă el pe cele bune.

Mai multe