Eşti un părinte autoritar?

4 februarie 2017   Adolescenți

Stilul de educaţie autoritar este specific părinţilor care au aşteptări foarte mari de la adolescentul lor, atât în sânul familiei, dar mai ales la şcoală. Însă când vine vorba de nevoile copilului, nu sunt foarte atenţi la ele, ei ghidându-se după principiul „pentru că aşa am spus eu“.

Potrivit psihologului american Diana Baumrind, cea care a identificat 3 stiluri parentale ( autoritar, permisiv şi competent), părinţii autoritari consideră că ei deţin controlul şi puterea, iar copiii trebuie să facă tot ceea ce spun ei.

Copiii pot deveni inhibaţi, lipsiţi de încredere în forţele proprii. Există şi posibilitatea revoltei copilului, care poate chiar să fugă de acasă.

Sfat

Un părinte autoritar ar trebui să îi explice copilului de ce îi impune anumite reguli, astfel încât cel mic să nu devină frustrat.

Note mici la şcoală, o consecinţă

Părinţii autoritari de la copil să ia numai note mari şi îi ameninţă cu pedepse, dacă vin cu o notă mică în carnet. Un astfel de comportament poate avea cu totul alte rezultate, căci din cauza presiunii care se pune asupra lor, copiii nu se vor putea concentra. Ei nu vor învăţa eficient şi de aceea şi rezultatele la învătătură pot fi slabe.

Copiii pot începe să mintă

Potrivit psihologului Lena Rusti, educaţia autoritară implică relaţii ierarhice intre părinţi şi copii. Într-o relaţie autoritară, copilul nu-şi poate exprima personalitatea decât intrând în lupta de putere cu părintele. „ Lipsit de înţelegerea relaţiilor egale, copilul crescut autoritar poate să fi evitant şi nesigur, fie în continuă luptă cu lumea. Oricare dintre variante aduce suferinţă şi neîncredere în sine“, explică psihologul.

Potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea McGill din Canada, copiii ai căror părinţi sunt foarte stricţi au tendinţa să ascundă adevărul. Ca să evite o eventuală pedeapsă, ei pot recurge la minciuni. Un astfel de copil se poate transforma într-un adolescent/adult cu tendinţe mincinoase.

Info

Copiii cu părinţi autoritari se pot transforma în adulţi anxioşi, cu o stimă de sine scăzută.

Cum poţi îmbunătăţi relaţia cu adolescentul

- stabileşte un set de reguli pe care să le urmeze, dar nu înainte să îi explici de ce;

- încearcă să comunici mai mult cu copilul şi arată-i afecţiunea;

- nu ţipa la el, ci adoptă un ton calm, chiar dacă micuţul a greşit ;

Ştiai că...

...copiii care cresc în familii cu părinţii autoritari, care nu comunică suficient cu ei, au un risc mai crescut de obezitate? O arată o cercetare de la Universitatea McGill, Canada, la care au luat parte peste 37 de mii de copiii cu vârsta între 0 şi 11 ani, cei care aveau părinţi rigizi erau cu 37% mai predispuşi la obezitate.

Sfatul specialistului

Lena Rusti, psiholog

Părintele autoritar vorbeşte cu mândrie despre cât de ascultător este copilul sau, mai degrabă, despre cât de independent este. Scoate în evidenţă importanţa regulilor şi a disciplinei în educatie. Se simte iritat şi acţioneaza ca atare în cazul în care copilul are manifestări de libertate neaprobate de el. Este ironic cu copilul şi afişează un comportament de superioritate faţă de el sau nu se jeneaza sa il expună public, ceea ce îi creează copilului un sentiment de jenă şi respingere.

Mai multe