Depresia adolescenţilor

24 septembrie 2010   Adolescenți

Depresia este o problemă serioasă la orice vârstă, dar la adolescenţi poate duce la complicaţii, la consumul de droguri, la stări de agresivitate sau sinucidere. Din fericire, se tratează cumedicamente şi consiliere la psiholog, iar părinţii şi prietenii trebuie să-i fie alături adolescentului.

Simptome ale depresiei

Toţi avem stări proaste, zile mai rele sau melancolii ocazionale. Dar când copilul este aproape tot timpul trist, iritabil, lipsit de speranţă, lipsit de interes şi motivaţie în orice activitate, cu gânduri suicidare, plânge des, are dificultăţi de concentrare şi de memorare, este cazul să apelaţi la ajutor specializat. Din păcate, un număr foarte mic de părinţi îşi duc copilul la specialist când observă aceste simptome. Le pun pe seama crizei pubertăţii şi speră să treacă de la sine, odată cu liniştirea hormonilor.

Cauzele depresiei

Cele mai frecvente cazuri de depresie la adolescenţi sunt în familiile monoparentale, cu părinţi plecaţi în străinătate la muncă sau familii dezbinate. Dar şi în familiile organizate pot fi cazuri. Chiar şi un simplu eşec la prima dragoste poate fi pentru adolescenţii un motiv de sinucidere, pentru că ei nu conştientizează încă sensul vieţii şi al morţii. Drogurile, alcoolul, anturajul, alături de explozia hormonală sunt câţiva dintre factorii responsabili de apariţia depresiei.

Ce trebuie să faci

Nu vă gândiţi că tinerii nu au niciun motiv de stres şi că toţi adolescenţii sunt rebeli, iar aceste manifestări sunt un răspuns la acţiunile părinţilor. Aceste manifestări trebuie să fie un semnal de alarmă. Un psiholog va şti cum să-l abordeze pe adolescent, cum să-i vorbească şi cum să-l ajute să iasă din această stare, tânărul urmând în paralel şi untratament medicamentos.

Mai multe