Ce trebuie să ştii despre pubertate

3 august 2015   Adolescenți

Nici nu ştii când a trecut timpul şi în locul prichindelului, în faţa ta se află un băieţandru căruia i se îngroaşă vocea sau o fată cu aer de domnişoară. Este tot copilul tău, doar că acum trece printr-o perioadă de mari transformări, atât fizice, cât şi emoţionale.

Vrei să-l înţelegi mai bine şi să comunici cu el? Încearcă să-ţi aminteşti cum ai trecut tu, la vârsta lor, prin aceste schimbări ce-ţi se păreau cel puţin surprinzătoare. Aminteşte-ţi şi că schimbările fizice au fost însoţite de stări de spirit ciudate: poate plângeai fără motiv sau, dimpotrivă, te contraziceai cu toată lumea.

Sau voiai să fii independent şi să nu mai dai socoteală pentru fiecare minut petrecut pe drumul de la şcoală spre casă, poate voiai să ai deodată drepturi de adult cu… responsabilităţi de copil. Foloseşte un ton calm Multor adolescenţi le este greu să-şi deschidă sufletul sau au tendinţa să se izoleze de părinţi, să închidă uşa camerei lor pentru a avea parte de intimitate. Nu forţa lucrurile, arată-te deschisă şi înţelegătoare. Ai răbdare şi continuă să-i spui că îl/o iubeşti fiindcă tu îl cunoşti cel mai bine şi va găsi la tine ajutorul de care are nevoie. Este plăcut să-i vezi cum prind contururi de oameni mari, că ai interlocutori isteţi când vorbeşti cu ei despre ceea ce îi preocupă, dar simţi cât de greu le este să facă faţă neplăcerilor pe care le produc, de pildă, coşurile apărute fără număr şi stricând pielea altădată catifelată.

Vorbeşte-i fiicei tale despre schimbările pubertăţii, inclusiv despre menstruaţie. Pe la 12 ani, băieţii ar trebui să afle despre erecţii şi poluţii. Cu cât sunt mai clare explicaţiile, cu atât neliniştea la apariţia acestor manifestări va scădea.

În zilele noastre, adolescenţii pot veni în contact cu foarte mare uşurinţă cu multe informaţii despre ce înseamnă pubertatea şi schimbările inerente acestei perioade.

Schimbările hormonale, urmate de schimbări în setul de valori şi interese, în reorientarea atenţiei de la grupul familial pe grupul de prieteni şi procesul continuu şi ambivalent de a face trecerea între stadiul de dependenţă către cel de autonomie sunt definitorii acestei perioade. Ca părinte ai nevoie să ştii câteva lucruri importante pentru a face faţă cu bine acestei perioade rămânând aproape de copilul tău.

1. Ce crezi tu că este bine pentru copilul tău nu înseamnă că reprezintă şi binele pe care el şi-l doreşte, afirmă psihologul Cristina Sterie.

2. Copilul, acum adolescent, are nevoie să perceapă faptul că ai încredere în el. Permite-i să ia decizii singur şi să îşi asume consecinţele acestor decizii. Doar în acest fel va putea să devină un adult responsabil.

3. Fii deschis faţă de întrebările şi curiozităţile lui şi vorbeşte-i despre experienţa ta personală, cu prietenie şi ca de la egal la egal. Lecţiile de viaţă şi monologurile moralizatoare nu sunt atrăgătoare pentru adolescent.

4. Comportă-te că şi cum ai avea în faţa ta un adult şi cere-i părerea, implică-l în decizii şi ţine cont de opiniile lui.

5. Tratează pubertatea că pe o perioadă normală, căci este doar o etapă de dezvoltare pe care toţi am experimentat-o.

Mai multe