Ce este de făcut când te minte

11 iulie 2014   Adolescenți

Perioada minciunilor este o etapă oarecum firească în procesul de dezvoltare a copilului. Însă la vârsta adolescenţei astfel de obiceiuri trebuie să devină un semnal de alarmă pentru părinţi.

Pentru a şti cum să-ţi dezveţi adolescentul de obiceiul de a spune minciuni, este bine să te implici cât mai mult în viaţa lui şi să-i câştigi încrederea.

Fiecare minciună are o explicaţie

Un sondaj efectuat în America a arătat că motivele principale pentru care copiii mint sunt fie evitarea unei pedepse, fie intenţia de „a se da mari”.

Aceste tipuri de minciuni, care îl propulsează în lumea imaginaţiei, îi permit copilului să-şi ţină la distanţă micile frustrări şi să treacă mai uşor peste realităţile cărora nu le poate face faţă. Minciunile frecvente venite din partea copilului pot să sugereze că acesta nu are încredere în forţele proprii şi că se simte în siguranţă la adăpostul unei lumi fictive.

Minciunile copiilor, inventate sau exagerate, pot să aibă legătură cu un eveniment care s-a întâmplat în trecut. Acesta poate fi o experienţă neplăcută, pe care copilul vrea să o uite sau pe care vrea s-o ascundă.

Pe aceeaşi temă:

Adolescent rebel? Aşa îl poţi disciplina

Cum îi potoleşti tendinţele agresive

Arată-i că-l iubeşti necondiţionat

Deseori, copilul nu minte cu rea intenţie, ci ca să ofere răspunsul potrivit, astfel încât cei din jur să fie mândri de el. De exemplu, dacă nu a reuşit să fie cel mai bun din clasă, te minte că este aşa, ca să-ţi câştige afecţiunea. Aşa că spune-i că eşti mândru de el, chiar dacă nu duce la capăt tot ce-şi propune.

Nu-i cere mai mult decât poate face, ci ţine cont de capacităţile lui fizice şi intelectuale. În plus, dacă adolescentul a văzut că părinţii săi nu sunt sinceri sau că se mint, va ajunge să considere minciuna o soluţie salvatoare şi pentru problemele sale.

Îl poţi încuraja să fie onest

Când îl prinzi cu minciuna, păstrează-ţi calmul. Reproşurile, cearta şi pedepsele nu fac decât să-l determine să mintă şi data viitoare.

Nu fi prea dur cu copilul, ci încearcă să-ţi aminteşti că principalul scop al unei pedepse este să încurajeze sinceritatea. Câştigă încrederea copilului şi explică-i că nu e cazul să-i fie teamă de consecinţele adevărului.

Greşelile se pot repara

Ajută-l să-şi repare greşeala atunci când a provocat un rău cuiva şi să-şi ceară scuze pentru ascunderea adevărului. Explică-i că oricine îşi recunoaşte greşeala dă dovadă de curaj, plus că minciunile nu pot să-i aducă decât greutăţi.

Mai multe