Vitamina care reduce riscul de AVC

10 martie 2014   Actualitate

Vitamina C se găseşte în cantitate mare în fructe, dar şi în legume: portocale, broccoli, papaya, ardei graşi, căpşuni.

Deşi este mai puţin întâlnit decât accidentul vascular ischemic, cel hemoragic afectează mai mult, de aceea şi riscul de deces este mai ridicat.

În cadrul cercetării, specialiştii au comparat 65 de persoane care au suferit un AVC hemoragic intra-cerebral cu alte 65 care nu aveau probleme de sănătate.

La începutul studiului, participanţii au efectuat mai multe teste de sânge pentru a verifica nivelul de vitamina C. Astfel, ei au observat că 41% dintre persoane aveau un nivel în limite normale de vitamina C, în timp ce 45% aveau deficienţe majore de vitamina C.

După ce au analizat starea lor de sănătate, specialiştii au precizat că participanţii care au suferit un AVC erau şi cei care aveau o lipsă mare de vitamina C.

,,Rezultatele obţinute în urma studiului au arătat că deficienţa de vitamina C se numără printre factorii de risc când vine vorba de un AVC”, a afirmat Stephane Vannie, profesor la Spitalul Universitar Pontchaillou din Franţa.

Specialiştii au explicat că vitamina C ajută la apariţia de colagen, proteină care se găseşte în oase, piele, ţesuturi, de aceea lipsa vitaminei favorizează apariţia bolilor cardiace.

Mai multe