Vinul, leac împotriva arsurilor solare
Potrivit studiului, publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, arsurile cauzate de expunerea prelungită la soare pot fi diminuate dacă obişnuim să consumăm vin, struguri şi derivate din struguri.
Explicaţia este simplă: strugurii conţin flavonoizi, adică antioxidanţi care contribuie la protecţia pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete. Până acum, s-a dovedit că vinul, băut în cantităţi moderate, previne cancerul de prostată şi instalarea bolii Alzheimer.
Însă niciunul dintre experimente nu a scos la iveală beneficiile strugurilor asupra pielii.
Se ştie că plantele conţin flavonoizi, care le protejază de insecte.
Cum acţionează aceştia în cazul arsurilor solare? Oamenii de ştiinţă au demonstrat că atunci când radiaţiile UV intră în contact cu pielea, se activează speciile reactive de oxigen (SRO). Acestea oxidează lipidele din corp, din reacţie rezultând enzimele, cele care afectează pielea.
Aici intervin flavonoizii din struguri, care stopează activarea SRO în celulele pielii expuse la razele solare.
Noile descoperiri, spun specialiştii implicaţi în experiment, contribuie la îmbunătăţirea produselor destinate protecţiei împotriva razelor UV.