Verifică-ţi gratuit aluniţele!

1 iunie 2017   Actualitate

Este al cincilea an consecutiv în care la început de vară au loc Zilele Protecţiei Solare, o campanie care a înlesnit până acum unui număr de 10.700 de persoane accesul gratuit la consultaţii dermatologice şi depistarea a circa 280 de leziuni suspecte. Anul acesta, sunt implicaţi peste 250 de medici dermatologi din peste 40 de oraşe din ţară.

Pentru o programare la un consult, se poate accesa www.protectiasolara.ro, unde, la secţiunea „Despre campanie”, prin selectarea oraşului dorit din listă, se găsesc programul medicilor, adresele clinicilor şi numerele de telefon.

De ce e necesar un control dematologic anual

Circa 200.000 de cazuri noi de melanom sunt depistate în fiecare an, iar între 50% şi 70% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la razele UVA şi UVB. De aceea, sunt importante evitarea intervalul orar 11:00 – 16:00 şi aplicarea unei loţiuni adaptate tipului de piele la fiecare 2 ore, după înot sau după o transpiraţie în exces. Din păcate, 30% din români nu folosesc protecţie solară, iar 1 din 2 persoane n-a fost niciodată la un control dermatologic pentru aluniţe.

Medicul Lucian Russu, specialist dermato-venerologie, avertizează: „Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. (…) Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului“.

Medicii recomandă un control dermatologic anual. Cei care din diverse motive nu pot ajunge la dermatolog, pot verifica singuri aluniţele pentru a observa eventuale asimetrii, forme neregulate, schimbări de diametru şi culoare.

Cifră

90% din cancerele de piele sunt tratabile dacă sunt diagnosticate la timp.

Mai multe