Un test sangvin prenatal, capabil să detecteze tumorile canceroase
Testul este realizat cu scopul de a descoperi eventuale maladii ale bebeluşilor lor, precum sindromul Down, dar poate să descopere şi cancerul în organismul viitoarelor mame, potrivit Mediafax.
În 40 de cazuri, femeile care au făcut testul MaterniT21, conceput de o companie americană, au prezentat o serie de anomalii ce semnalizează de obicei prezenţa cancerului în organismul viitoarelor mame. Testul analizează codul genetic al viitoarelor mame şi al fetuşilor lor. Pentru cel puţin 26 dintre acele femei, testul în cauză s-a dovedit - prin analize ulterioare - a fi corect.
Astfel de teste secvenţiază codul genetic din sângele viitoarelor mame, care include atât ADN-ul mamei, cât şi ADN-ul fetusului. Detectarea din întâmplare a cancerului i-a făcut pe cercetători să afirme că anumite tipuri de cancer ar putea fi diagnosticate prin intermediul unor teste non-invazive, întrucât tumorile îşi „trimit“ ADN-ul în fluxul sangvin.
Eunice Lee, un medic anestezist din San Francisco, a fost una dintre aceste femei. Ea spune că aştepta ca rezultatele analizelor sale, efectuate în perioada în care era însărcinată, să fie normale. În schimb, testul a oferit rezultate care au determinat-o să îşi facă analize pentru detectarea cancerului.
După un RMN complet, medicii au descoperit o tumoare uriaşă în zona colonului, pe care au extirpat-o în perioada în care pacienta era însărcinată în 15 săptămâni.