Un suc pe zi poate duce la afecţiuni cardiace
Riscul este mult mai mare în rândul bărbaţilor care obişnuiesc să consume băuturi carbogazoase, spre deosebire de cei care nu beau aceste sucuri.
,,Rezultatele obţinute dovedesc faptul că un consum mare de băuturi dulci este un factor important în dezvoltarea bolilor inimii. În unele situaţii, chiar şi consumul moderat de băuturi carbogazoase poate creşte riscul apariţiei acestor afecţiuni cu 20%”, a afirmat Frank Hu, profesor de Nutriţie şi Epidemiologie la Şcoala Medicală Harvard, SUA.
La studiu, care a fost realizat în perioada ianuarie 1986 – decembrie 2008, au participat aproximativ 43.000 de bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 75 de ani.
La începutul cercetării şi pe parcursul ei, participanţii au răspuns la întrebări cu privire la obiceiurile lor alimentare, dar şi consumul de băuturi carbogazoase.
O dată la un an şi jumătate, bărbaţii şi-au făcut analizele de sânge, pentru a urmări starea lor de sănătate şi riscul apariţiei afecţiunilor inimii.
În cei 22 de ani de studiu, 3.683 de participanţi au suferit atacuri de cord. Rezultatele cercetării au arătat că bărbaţii care obişnuiau să bea regulat sucuri dulci aveau şi un nivel mai ridicat de grăsimi în sânge, acestea fiind un factor de risc pentru bolile inimii.
Studiul a fost publicat în Jurnalul Medical ,,Circulation”.