Uleiul care aduce beneficii sănătăţii cardiace

20 ianuarie 2015   Actualitate

În ultima perioadă, tot mai mulţi specialişti în nutriţie spun că înlocuirea grăsimilor animale cu cele vegetale este o bună modalitate de a reduce colesterolul şi de a preveni bolile inimii.

Cu toate acestea, specialiştii de la Universitatea Western din Londra şi cei de la Universitatea din Toronto spun că nu toate uleiurile vegetale aduc beneficii sănătăţii cardiace.

Analizele realizate au arătat că uleiurile de floarea-soarelui şi de porumb nu conţin aproape deloc acizi graşi omega-3, ci doar acizi linoleici omega-6, care nu sunt asociaţi cu prevenirea problemelor cardiovasculare.

În cadrul studiului, participanţii au înlocuit în alimentaţie grăsimile saturate cu ulei de floarea-soarelui sau de şofran. Astfel, cercetătorii au observat că participanţii au ajuns să aibă probleme cu nivelul colesterolului ,,rău”.

,,Uleiurile vegetale, indiferent de tipul lor, nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Având în vedere dovezile recente, indicat este să alegem uleiurile care conţin o cantitate mai mare de acizi graşi omega-3, cum sunt cele de in sau de rapiţă”, a precizat Richard Bazinet, profesor la Departamentul de Ştiinţe Nutriţionale a Universităţii din Toronto, Canada.

Concluziiile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical al Asociaţiei Canadiene.

Mai multe