Tratarea cancerului prin terapia cu protoni

22 septembrie 2017   Actualitate

Avantajul acestui tratament constă în faptul că protejează ţesutul sănătos din jurul tumorii şi în plus, este un tratament fără efecte secundare.

Acest tratament este recomandat pentru tumori pe creier, tumori localizate în zona coloanei vertebrale, tumori craniene, de prostată, tumori ale capului şi gâtului sau limfoame situate în apropiere de structurile vitale sensibile la iradiere.

Metoda, denumită protonoterapie, foloseşte aparatură şi tehnologii care provin direct din laboratoarele de fizica nuclear.

Protonul, alcătuit din trei cuarcuri, este o particulă încărcată electric pozitiv, de circa 1836 de ori mai grea decât electronul, a cărei pierdere de energie la traversarea ţesutului viu poate fi controlată prin nivelul energiei fasciculelor.

Protonii acceleraţi la o anumita energie sunt direcţionaţi spre tumoare, intră în corpul pacientului pe care îl străbate dăunând foarte puţin ţesuturilor sănătoase. Odată ajunşi la tumoare, aceştia transferă ţesutului aproape întreaga lor energie dând naştere la procese care duc la distrugerea ADN-ului celulelor canceroase, împiedicând în acest fel înmulţirea acestora. Ţesuturile sănătoase rămân practic neafectate de radiaţie, în timp ce ţesuturile bolnave sunt distruse.

Cu cât energia fasciculului este mai mare, cu atât energia protonilor este cedată ţesuturilor mai profunde. Pentru tumorile superficiale se folosesc aşadar protoni cu energii mai mici decât cei utilizaţi în tratamentul tumorilor aflate în profunzimea organismului.

Din 2018 va fi disponibil un nou tratament revoluţionar împotriva cancerului, în Marea Britanie.

Află AICI simptomele care anunţă un cancer!

Este un tip de radioterapie utilizată în tratarea cancerului şi oferă un tratament cu protoni care ţintesc precis zona afectată.

Proton Beam Therapy (terapia cu fascicul de protoni) a demonstrat rezultate remarcabile pentru pacienţii din întreaga lume, în special prin reducerea efectelor secundare ale radiaţiilor.

Terapia cu fascicul de protoni va folosi fasciculele de protoni (particule subatomice), pentru a obţine acelaşi efect - distrugerea celulelor canceroase. Un „accelerator de particule” este folosit pentru a accelera protonii. Aceşti protoni acceleraţi sunt apoi iradiaţi în celule canceroase, distrugându-le.

Mai multe