Tratament pentru incontinenţa urinară. O nouă metodă

16 septembrie 2013   Actualitate

Des întâlnită la pacienţii vârstnici, incontinenţa nu provoacă mari probleme de sănătate, dar le poate crea o senzaţie neplăcută de jenă şi le afectează încrederea în sine.

În România a apărut un nou concept terapeutic de tratare a incontinenţei, bazat pe o tehnologie modernă, de ultimă generaţie. Aparatul FemiScan (foto), cu care se lucrează în prezent doar la Columna Medical Center din Capitală, este destinat întreţinerii muşchilor planşeului pelvin, care combină un sistem clinic uşor de utilizat şi un soft detaliat pentru evaluarea şi tratarea muşchilor planşeului pelvin, prin utilizarea semnalelor de suprafaţă electromi-ografice (emg).

Metoda include cel mai sofisticat aparat care poate fi utilizat acasă, creat special să asigure efectivitate naturală, un tratament individual al incontinenţei urinare şi o motivare deosebită a pacientei.

„Metoda presupune efectuarea corectă şi asistată a gimnasticii perineale şi a exerciţiilor Kegel. Am putea considera că acest aparat are rolul unui <<personal trainer>> care înregistrează electronic intensitatea şi durata excerciţiilor, urmând ca, ulterior, datele să fie descărcate şi interpretate periodic, în centrul medical. Metoda se bucură de un mare succes în aproape toate cazurile de incontinenţă urinară, mai cu seamă în cele cauzate de stres sau efort“, Mihai Bucur, medic primar urolog Columna Medical Center.

Aparatul a dovedit rezultate pozitive în ceea ce priveşte tonusul muşchilor planşeului pelvin, în tratamentul incontinenţei urinare de efort, a incotinenţei urinare mixte, de efort şi de urgenţă. Mai mult, prin noua metodă de tratament se poate aduce o îmbunătăţire a vieţii sexuale.

Testele clinice au demonstrat că terapia FemiScan este o terapie eficientă şi fără dureri, special creată pentru tratamentul incontinenţei urinare şi activităţii mai intense a vezicii urinare, fără a fi necesară o intervenţie chirurgicală.

Tratament pentru incontinenţa urinară, alternativă naturală a terapiei chirurgicale

Tratamentul cu acest aparat de ultimă generaţie reprezintă o alternativă la metodele chirurgicale şi medicamentoase. Durata tratamentului este de aproximativ 16 săptămâni. Persoanele care urmează cu stricteţe programul de exerciţii făcute acasă şi un control medical la fiecare 2 săptămâni, pot vedea creşterea continenţei urinare în 6 până la 8 săptămâni şi vor avea continenţă satisfăcătoare în 16 săptămâni.

„Pentru că tonusul muscular se menţine prin antrenament, recomand ca exerciţiile să fie continuate acasă, după efectuarea ciclului iniţial, fără asistare, odată ce pacienta deţine metoda corectă de remediere a deficienţelor contractive perineale. De asemenea, recomand iniţierea cât mai precoce a antrenamentului, imediat după naştere sau chiar înaintea sarcinii, de către orice femeie sănătoasă, pentru a se asigura cadrul fiziologic dorit, în prevenirea incontinenţei urinare post –partum sau la menopauză“, explică medicul Mihai Bucur.

Mai multe