Transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK la Spitalul Militar Central

5 martie 2018   Actualitate

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee din SUUMC.

Benefeciara este o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endoteliala Fuchs în stadiu avansat, asigurată la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, scrie Agerpres.

Această tehnică este folosită în cazuri selecţionate respectiv, în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean.

„Acest tip de intervenţie chirurgicală ce are ca şi indicaţii afecţiuni ale endoteliului cornean prezintă numeroase avantaje pentru pacienţi: incizie chirurgicală mică, mult mai puţine complicaţii intraoperatorii posibile faţă de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătăţire rapidă a

, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet”, se arată într-un comunicat de presă.

Pacienta a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, pe termen scurt şi mediu beneficiind de îmbunătăţire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

În operaţia de transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK se înlocuieşte doar partea posterioară - endoteliul şi membrana Descemet - extrem de fină (10-15 microni).

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate şi complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privinţa preparării ţesutului donor, cât şi în poziţionarea grefonului în ochiul pacientului primitor.

Mai multe